Boeken en rozen op dag van Sant Jordi in Catalonië en Aragón

Wat moet je weten over de Día de Sant Jordi

door admin
Feestdag Sant Jordi boeken en rozen

Het lijkt een kruising tussen een regionale feestdag, Valentijnsdag en boekendag: de Día de Sant Jordi die jaarlijks op 23 april wordt gevierd in Catalonië en delen van de regio Aragón. Maar wat is het nu eigenlijk, deze dag rond de heilige die wij kennen als Sint Joris met de draak?

23 April is de dag van Sint Joris. Deze datum werd daarnaast echter in 1995 door UNESCO ingevoerd ter promotie van het lezen, de boekensector en auteursrechten. In Spanje stond 23 april al sinds 1923 in het teken van boeken, omdat op die dag in 1616 de de beroemde Spaanse schrijver Miguel de Cervantes overleed. Ook William Shakespeare overleed op 23 april 1616.

Beschermheilige Catalonië

Door het samenvallen van bovengenoemde factoren spelen boeken en rozen nu de hoofdrol op de Día de Sant Jordi, die eveneens de beschermheilige is van Catalonië. Hij overleed op 23 april 303. Op de dag van Sant Jordi geven mensen in Catalonië elkaar boeken en rozen.

Rozen

Die rozen komen voort uit de legende, die kort samengevat als volgt gaat: In een stadje vlakbij Tarragona vestigde zich ooit een draak. Om die draak kalm te houden werd dagelijks een inwoner aan hem geofferd. Op de dag dat de dochter van de koning aan de beurt was, verscheen Sint Joris die de prinses wist te redden door de draak te doden. In het bloed van de draak groeide een rozenstruik met rode rozen. Sint Joris plukte de mooiste roos en gaf deze aan de prinses. Koningen in het toenmalige Spaanse koninkrijk Aragón vereerden Sint Joris en vroegen hem om hulp bij hun strijd tegen de ongelovigen.

Zo is de traditie ontstaan om op deze dag je geliefde een roos te schenken. Met de sterfdag van Cervantes en de Wereldboekendag gecombineerd kun je ook volstaan met een boek als kado. Of mensen geven allebei.

Boeken- en rozenkraampjes

In Catalonië is de Día de Sant Jordi geen vrije dag. Mensen gebruiken hun middagpauze om langs de vele boeken- en rozenkraampjes in hun stad of dorp te struinen of doen dat na hun werk. Dit jaar valt de dag op dinsdag en zal het dus extreem druk worden, met name in het al toeristische Barcelona. Vorig jaar werden er op de dag van Sant Jordi maar liefst 2,8 miljoen boeken verkocht met een omzet van 44 miljoen euro. Dat was 15% meer dan in 2022. Verder werden meer dan 6 miljoen rozen verkocht. De meerderheid daarvan in de Catalaanse hoofdstad.

Lees ook: La Mercé Barcelona: stadsfeest ter ere van beschermheilige

Dit vind je misschien ook leuk