Bouw ontziltingsinstallatie in kurkdroge Axarquía eindelijk in zicht?

door admin
Bouw ontziltingsinstallatie in kurkdroge Axarquía eindelijk in zicht?

Al jaren liggen ze er: de bouwplannen voor een ontziltingsinstallatie in de kurkdroge streek La Axarquía (Málag). Nu de bodem van het belangrijkste stuwmeer La Viñuela daar in zicht komt, lijkt de regioregering eindelijk tot actie over te gaan.

De Junta de Andalucia activeert de procedures om de bouw van een ontziltingsinstallatie in Axarquia mogelijk te maken. Het stuwmeer van La Viñuela bevindt zich op minder dan 13% van zjin capaciteit en bevat nog amper 20,9 kubieke hectometer. Dat betekent zonder overvloedige regen in de herfst ernstige problemen voor de menselijke consumptie in de streek tegen het einde van het jaar. 

Bekijk ook: Dramatische droogte in streek Axarquia wordt met de dag erger

De gemeenten in de regio waar ook veel producenten van subtropische fruitsoorten als mango’s en avocado’s actief zijn, eisen al jaren de bouw van een ontziltingsinstallatie. Dit naast het gebruik van teruggewonnen water voor irrigatie, want dit bereikt amper een derde van de boerderijen. De droogte heeft er nu al toe geleid dat veel boeren een deel van hun bomen hebben moeten kappen om zich nog van productie in de toekomst te verzekeren.

De ontziltingsinstallatie en bijkomede infrastructuur zou met deze activering van de procedures de komende jaren mogelijk zijn. De Staatscourant van Andalusië (BOJA) publiceerde op 26 juli de aankondiging van het verzoek om de concessie voor de bouw van de installatie die ontzilt water levert voor irrigatie en menselijke consumptie aan de bevolking van de oostelijke Costa del Sol en Axarquía. 

Lange termijnplan

Het zou gaan om een fabriek met een capaciteit om 25 kubieke hectometer per jaar te produceren. Die hoeveelheid is meer dan voldoende om te voldoen aan de vraag van de subtropische sector in de regio. Voordat begonnen kan worden aan de feitelijke bouw van de ontziltingsinstallatie moeten eerst nog heel wat (technische) procedures worden doorlopen. 

Bekijk ook: Bedrijf in Málaga heeft oplossing voor droogteprobleem in Zuid-Spanje

Dit vind je misschien ook leuk