Dat velen de prachtige stranden van Alicante ideaal vinden om er vakantie te vieren, is al decennialang duidelijk. Nu veroorzaakt die aantrekkingskracht echter gedoe sinds tientallen campers uit verschillende Europese landen, waaronder Nederland, gratis een groot parkeerterrein direct aan zee bezetten in het natuurgebied Saladar de Agua Amarga.
De reizigers, vooral afkomstig uit Duitsland, Nederland, België, Polen, Slovenië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk, genieten hier wekenlang van hun gratis verblijf, het zonnige klimaat en de relaxte sfeer. Maar niet iedereen is blij met hun komst.
Illegaal kamperen ondanks verbodsborden
De parkeerplaats aan Playa del Saladar, tussen de luchthaven van Alicante en de zee is officieel een openbare ruimte waar langdurig parkeren niet is toegestaan. Toch negeren veel camperaars de borden en zetten hun verblijf op alsof het een camping is. “Ze klappen hun tafels en stoelen uit, rollen de luifels naar beneden en nemen veel ruimte in beslag,” klaagt een lokale bewoner tegen TeleCinco. Dit zorgt voor ergernis bij inwoners die vinden dat deze plek niet bedoeld is voor langdurig verblijf.
Overlast voor de omgeving
Naast de bezetting van de parkeerplaats, zorgen sommige camperaars voor vervuiling. “Ze laten hun honden vrij rondlopen en ruimen de uitwerpselen niet op. Wanneer je hen aanspreekt, doen ze alsof ze je niet verstaan,” aldus een gefrustreerde buurtbewoonster. Het ontbreken van sanitaire voorzieningen op deze locatie maakt de situatie nog problematischer. Volgens omwonenden van de ernaast gelegen urbanisatie Urbanova worden afvalwater en andere resten op ongepaste wijze geloosd in een nabijgelegen natuurgebied.
Al eerder klacht van milieugroep
Vorig jaar maart al diende de milieugroep Amigos de los Humedales del Sur de Alicante (AHSA) een klacht in tegen camperaars op hetzelfde parkeerterrein bij Saladar. De ecologen wijzen op de vervuiling van de kustwateren die kan ontstaan door het lozen van grijs water uit deze voertuigen. Dat gebeurde ook in de zomer van 2023 op het strand van Carabassí, in de gemeente Elx. Amigos de los Humedales wijst erop dat het Saladar de Agua Amarga sinds de goedkeuring is opgenomen in de Catalogus van Wetlands van de Valenciaanse Gemeenschap. De wet op beschermde natuurgebieden van de Valenciaanse Gemeenschap verbiedt het kamperen zonder toestemming hier. Volgens de wetgeving is deze activiteit bovendien strafbaar.
Onbegrip bij de camperaars
De reizigers zelf zien het probleem niet. Voor hen is dit een ideale, kosteloze manier om van de Spaanse zon en de Middellandse Zee te genieten. “Het is hier fantastisch: zon, zee en vrijheid!”, zegt een Nederlandse pensionado die al sinds november door de regio reist. Een andere Nederlandse vindt het er geweldig “want in Nederland regent het en is het koud”. Voor velen is deze manier van reizen een bewuste levensstijl, waarin vrijheid en kostenbesparing centraal staan.
Een terugkerend probleem langs de kust
Alicante is niet de enige plek waar dit fenomeen voorkomt. Ook in Elche, bij de Playa de Carabassí, en bij de Playa de los Perros en Cala de los Borrachos staan veel campers langdurig geparkeerd. Afgelopen voorjaar bekeurde de politie in een week tijd liefst 42 campers voor illegaal kamperen in de Devesa de Valancia, een gebied tussen de Middellandse Zee en natuurpark l’Albufera. en vergelijkbare situatie doet zich voor in andere populaire kustplaatsen, zoals Cadaqués, waar de toestroom van autocaravans regelmatig voor problemen zorgt. Ook bij Nerja (Málaga) moet de politie herhaaldelijk terreinen in een natuurgebied ontruimen van tenten en campers.
Oplossing: betere regulering en faciliteiten
Veel lokale bewoners pleiten voor strengere handhaving of een gereguleerde oplossing. “De gemeente zou speciale zones moeten inrichten met basisvoorzieningen en een kleine vergoeding moeten vragen voor het gebruik ervan,” stelt een buurtbewoner voor. Zo kan de overlast beperkt worden, terwijl camperaars toch kunnen blijven genieten van de regio.
De vraag blijft echter of de autoriteiten hier actief op gaan inspelen, of dat het fenomeen van vrij kamperende autocaravanisten de komende jaren alleen maar zal toenemen.