Campings Spanje deze zomer voor meer dan 90 procent bezet

door admin
Campings Spanje deze zomer voor meer dan 90 procent bezet

Campings in Spanje zullen in de zomer van 2023 zeer waarschijnlijk de bezettingscijfers van voorgaande jaren overtreffen. De Spaanse Federatie van Campings (FEEC) verwacht een gemiddelde bezettingsgraad van maar liefst 90 procent. Ook zijn er volgens de federatie honderden campings die zelfs volledig vol zullen zitten. Vooral in de periode tussen 15 juli en 20 augustus wordt het druk op Spaanse campings.

Gestegen tarieven en hoge bezettingsgraad geen garantie voor hogere winst

Dit jaar verwacht de FEEC dat er meer dan 5 miljoen mensen op vakantie naar de camping zullen gaan. Er worden zo’n 23 miljoen overnachtingen verwacht. De tarieven voor kampeerders zijn dit jaar met 5 procent gestegen. Ondanks deze stijging en de enorme aantallen verwacht de federatie niet dat campings ineens een gigantische winst zullen boeken. Dit omdat ook de kosten voor elektra en gas aanzienlijk zijn toegenomen welke zal drukken op de winst-/verliesrekening.

Glamping en bungalows blijven meest populair in Spanje

Zo’n 40 procent van de boekingen voor campings werden in het eerste kwartaal van 2023 gedaan. De resterende 60 procent van de boekingen vond plaats na de Pasen. Het gemiddelde verblijf op de camping is 7 dagen. Per dag geven gezinnen gemiddeld tussen de 120 en 140 euro uit.

Op veel campings zullen bungalows in veel gevallen, en op een enkele dag na, volledig bezet zijn in de zomer. Voor de plekken voor campers, caravans en tenten wordt een bezettingsgraad van gemiddeld 80 procent verwacht. Glamping blijft ook onverminderd populair op Spaanse campings, vooral onder gezinnen.

Populariteit campings Spanje stijgt al tien jaar achtereen

In de afgelopen tien jaar is de populariteit van campings in Spanje aanzienlijk gestegen. Gegevens van het Nationaal Instituut voor Statistiek bevestigen deze opwaartse trend. Het aantal campingliefhebbers is in de periode van 15 juni tot en met 15 september van 2013 tot 2022 met 40,7 procent gestegen tot bijna 5,1 miljoen. Ook is in tien jaar tijd het aantal overnachtingen op Spaanse campings met 30,7 procent toegenomen.

Waar wordt de meeste drukte verwacht in Spanje?

Campings aan de Middellandse Zee (Valencia, Andalusië, Murcia en Barcelona) blijven onverminderd populair en verwachten een bezettingsgraad van boven de 90 procent. Toch wordt ook in het noorden van Spanje (Galicië, Cantabrië, Asturië en Baskenland) verwacht dat de 90 procent gehaald gaat worden. Zelfs campings in het binnenland van Spanje (Navarra, La Rioja, Aragon, Gemeenschap van Madrid, Castilië en Leon, Castilië-La Mancha en Extremadura) denken enorm dichtbij ditzelfde percentage te komen.

Dit vind je misschien ook leuk