De Generalitat van Catalonië heeft de Salón Sant Jordi in het regeringspaleis Palau de la Generalitat opnieuw ingericht door alle ‘Spaansgezinde’ muurschilderingen te verwijderen.
Deze actie werd geïnitieerd door voormalig president Quim Torra en beoogt de oorspronkelijke staat van de zaal te herstellen zoals die was toen deze meer dan 400 jaar geleden door Pere Blai werd gebouwd. In de Salón Sant Jordi, onder het waakzame oog van de personages uit de muurschilderingen, legden bijna alle presidenten van de Generalitat hun ambtseed af, vonden de belangrijkste ontvangsten van het Govern plaats tussen de zuilen en werden de belangrijkste prijzen van Catalonië uitgereikt.
Controverse
Sinds 1914 sierden schilderingen met Spaanse historische thema’s, zoals de Slag bij Lepanto en de Katholieke Koningen de muren. In 2018 bekritiseerde Quim Torra deze kunstwerken vanwege hun ‘antidemocratische’ en ‘integristische’ karakter. Dit leidde tot de oprichting van een commissie die besloot de schilderingen te verwijderen en de zaal te herstellen naar zijn oorspronkelijke renaissance-esthetiek.
Restauratieproces
De restauratie van de Salón Sant Jordi heeft 16 maanden geduurd en kostte 2,3 miljoen euro. Tijdens dit proces zijn 24 grote en 45 kleinere schilderingen verwijderd. De Generalitat heeft prioriteit gegeven aan het reinigen en herstellen van het originele kalkstucwerk en de polychromie van de renaissancebogen.
Verhoogde lichtinval en ruimte
Volgens de Catalaanse regering heeft het verwijderen van de schilderijen de zaal ‘meer ruimtelijkheid, helderheid en licht’ gegeven. Om de natuurlijke lichtinval te verbeteren, is een lamp verwijderd en zijn vier eerder dichtgemaakte ramen heropend.
Opslag van de schilderijen
De verwijderde schilderingen zijn opgerold en opgeslagen in een nationale collectie onder maximale technische garanties om hun conservering te verzekeren. De herinrichting van de zaal, zonder de ‘Spaansgezinde’ elementen, markeert een symbolische stap voor het onafhankelijkheidsstreven van de Generalitat. Het gaat onder meer om:
- Fresco van de Slag bij Las Navas de Tolosa.
- Fresco van de Slag bij Lepanto.
- Fresco van de benoeming van Ferdinand de Katholieke als koning van Aragón.
- Fresco van de ontmoeting tussen Christoffel Columbus en de Katholieke Koningen.
- Fresco van de eerste mis na de landing van koning Jaime I de Veroveraar op Mallorca.
- Fresco van de Maagd van Montserrat omringd door de heiligen en koningen die haar heiligdom hebben bezocht