Catastrofe voor Málaga: Avocado-oogst mislukt door droogte

door admin
Catastrofe voor Málaga: Avocado-oogst mislukt door droogte

La Axarquía is de grootste producent van avocado’s in continentaal Europa en wordt geconfronteerd met een jaar zonder oogst als het in september niet regent. De lokale bevolking kijkt met grote bezorgdheid naar deze ontwikkeling.

Lees ook: Zo wil Spanje de droogte aanpakken

De regio wordt al vier jaar geteisterd door droogte. Dat heeft geleid tot een kritiek watertekort. Het belangrijkste stuwmeer van de regio, La Viñuela, is opgedroogd tot slechts 9% van zijn capaciteit. Onderzoekers waarschuwen dat het subtropische fruit zal verdwijnen als er geen krachtige oplossingen worden gevonden om het watertekort aan te pakken.

Droogte en illegale wateronttrekking

De lokale boeren staan op scherp, aangezien de productie aanzienlijk is afgenomen door de droogte. Twee jaar geleden werd er nog 25.000 kilo geoogst, maar dit jaar is er mogelijk geen productie. Naast de droogte spelen ook factoren als illegale wateronttrekking een belangrijke rol. Zo werden er eerder dit jaar nog 250 illegale waterputten ontdekt in de regio. Die waren goed voor een schade ter waarde van 10 miljoen euro van de publieke schatkust. 

Geen rekening gehouden met klimaatverandering

Naast het waterbeheer speelt de impact van de klimaatverandering een rol in de crisis. Deskundigen benadrukken dat de waterplanning geen rekening heeft gehouden met klimaatverandering, wat bijdraagt aan de huidige noodsituatie. Bovendien zijn er volgens hen dringend lange-termijnoplossingen nodig. Denk hierbij aan het creëren van avocado-variëteiten die minder water nodig hebben, het verbeteren van irrigatiesystemen door technologie zoals drones en sensoren en het bouwen van ontziltingsinstallaties.

Focus verschuift naar andere fruitsoorten

In 2020 genereerde de avocado-industrie in de regio winsten van ongeveer 200 miljoen euro. Nu worden er echter maatregelen overwogen zoals het telen van andere fruitsoorten die beter bestand zijn tegen watertekort, zoals mango, pitaya, maracuja en lychee.

De Andalusische regering heeft volgens de krant El País nog geen verklaring afgegeven over het landbouwbeleid in de gemeenschap. Ondertussen beginnen sommige boeren al met het toepassen van kortetermijnoplossingen op hun land. Hieronder het verminderen van de watervoetafdruk door snoeien en bestuiving, zoals het plaatsen van bijenkorven om de aanwezigheid van honingbijen te waarborgen. Ook kunnen systemen worden toegepast met sensoren zodat de boom precies de watertoevoer krijgt die deze nodig heeft. Alleen veel van die oplossingen kosten geld of werken pas op langere termijn.

In mei kondigde de regioregering aan dat ze de bouw van een ontziltingsinstallatie in de Axarquía op zich zal nemen. Dat klinkt goed, alleen op de inbedrijfstelling is het waarschijnlijk nog 2,5 tot 3,5 jaar wachten. 

Lees ook: Avocado- en mangoteelt in Zuid-Spanje in gevaar vanwege droogte

Dit vind je misschien ook leuk