Costa Brava staat voor het beste cruiseseizoen in zijn geschiedenis

door admin
Costa Brava staat voor het beste cruiseseizoen in zijn geschiedenis

Na bijna twee jaar stil te hebben gestaan vanwege de pandemie verwachten de havens van de Costa Brava een recordseizoen voor cruiseschepen.

Prognoses voorspellen dat in totaal 66 cruiseschepen en 60.000 passagiers een tussenstop zullen maken in Palamós of Roses. Dat is een beter cijfer dan in 2019, het laatste jaar voor de uitbraak van het coronavirus. Dat jaar was het beste in termen van passagiers in de geschiedenis van de twee havens aan de Spaanse noordoostkust.

Het aantal tussenstops van cruiseschepen aan de Costa Brava groeit met 32% ten opzichte van 2019 en het aantal passagiers komt 6% hoger uit.

Vanaf de uitbraak van de coronapandemie in 2020 is de cruiseactiviteit vertraagd en pas geactiveerd in het laatste kwartaal van vorig jaar met de komst van 9 cruiseschepen en 4.000 passagiers.

Records breken

Een groot deel van de voor dit seizoen geplande cruises, in totaal 57, zal Palamós aandoen. Deze haven zal in totaal 58.000 toeristen ontvangen. Het zijn de beste cijfers in de geschiedenis van de haven, de tweede in Catalonië in aantal aankomsten van cruiseschepen na Barcelona. 

Vorige week ontving deze gemeente van de Baix Empordà de eerste van de schepen van dit seizoen. Het seizoen zal tot november volgend jaar duren. Het uit Barcelona komende schip had 300 passagiers aan boord. Dat waren voornamelijk Noord-Amerikanen.

Nationaliteiten

De meerderheid van de cruisepassagiers die aanmeren aan de Costa Brava zijn Noord-Amerikaans. Concreet komt 56% uit Noord-Amerika, gevolgd door de Europese markt. Daar zijn het voornamelijk passagiers uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk.

Bezoek aan plaatsen in de omgeving

Sommige cruisepassagiers van het schip dat tien uur in de haven van Palamós zou blijven, gebruikten hun stop om gemeenten zoals Figueres, Girona, Púbol, Pals of Peratallada te bezoeken. Ook kozen passagiers ervoor enkele wijnmakerijen in het gebied te bezoeken, voordat het schip koers zette richting de Franse Côte d’Azur.

Seizoensverbeterende rol

Toeristische instellingen van de Costa Brava en de gemeenteraden Palamós en Roses benadrukken de belangrijke ‘seizoensverbeterende’ rol van cruiseschepen op het toerisme. Tweederde van de geplande aanloop van cruisepassagiers vindt plaats in het laagseizoen. Bovendiien zullen zeven schepen voor het eerst de Costa Brava aandoen. 

Economische impact

Volgens een studie van de Associació Internacional de Línies de Creuers (CLIA) heeft het cruisetoerisme een geschatte economische impact van 5,4 miljoen euro in het gebied. Bovendien zal naar schatting elke passagier die van boord gaat in een aanloophaven gemiddeld 80 euro uitgeven. 

Lokale bedrijven merken komst van toeristen altijid

De voorzitter van de Business Development of Trade and Tourism (Fecotur) van Palamós, Toni Bachiller, legt uit dat de komst van een cruise “altijd” merkbaar is in de omgeving en in het lokale bedrijfsleven. “Hoewel ze op de cruise alles hebben, gaan degenen die een uitstapje maken toch naar restaurants en doen ze vaak verschillende aankopen.” 

Dit vind je misschien ook leuk