Grote brand aan de Costa del Sol in de bergen van Mijas

door admin
Grote brand aan de Costa del Sol in de bergen van Mijas

Dat verkaarde Elías Bendodo van de Junta de Andalucía. Het doel is om zo snel mogelijk de snelle verspreiding van het vuur te stoppen. Infoca meldde op Twitter direct een coördinatievliegtuig, 3 helicopters, 1 Super Puma, 3 blusvliegtuigen, 4 teams van Bricas, 4 eenheden bosbrandweerlieden en twee brandweerwagens te hebben ingezet. Daar voegden zich later blusvliegtuigen uit andere zones van Andalusië bij. Het vuur is ontstaan in een zone met dennenbomen en moeilijk toegankelijk. 

Op sociale media circuleren honderden foto’s van de vuur- en rookontwikkeling genomen vanuit diverse invalshoeken, zoals Malaga-stad, Alhaurín, Fuengirola en Mijas-Costa. De grote rookkolom is vanuit de weide omtrek te zien. Volgens de eerste berichten lijkt het vuur zich erg snel te verspreiden. 

De vlammen worden gezien in het gebied genaamd Cañada de los Jaenes en de Infoca plaatst het, zoals hierboven genoemd, in de Paraje El Higuerón.

Evacuatie van 1.300 personen

De krant MálagaHoy schrijft dat rond 15 uur een begin werd gemaakt met de evacuatie van 1.300 inwoners van Alhaurín de la Torre en Alhaurín el Grande vanwege de naderende vlammen. Het gaat om bewoners van de urbanisaties Lauro Golf, Jarapalos en Llanos de la Plata in Alhaurín de la Torre en Buenavista in Alhaurín el Grande. 

De burgemeester van Alhaurín de la Torre, Joaquín Villanova hierover: “Ik vertrouw er niet op, het vuur was op 2 kilometer afstand en met de wind nadert het snel de woningen van Lauro Golf”. De golfbaan fungeert wel als hulp om het vuur niet naar het dorp over te laten slaan, maar de redelijk aanwezige wind heeft Villanova ertoe aangezet om toch tot evacuatie over te gaan. 

Het vuur ontwikkelde zich eerst van mijas naar Alhaurín de la Torre, maar lijkt nu richting het westen te gaan naar Alhaurín el Grande. Daar naderen de vlammen de zone Ardalejos. 

Villanova zegt het vermoeden te hebben dat het vuur is aangestoken omdat er meerdere brandhaarden zijn. Alles is erop gericht dat de brand zich niet ontwikkelt richting Pinos de Alhaurín waar 7.000 personen wonen. 

De blusvliegtuigen doen hun werk, maar zodra ze even vertrekken om nieuw water te halen laait het vuur weer op door de wind. “Er zit nog steeds veel ruimte tussen de vlammen en de woningen, maar het vuur is wel in 5 minuten 200 meter dichterbij gekomen”, aldus Villanova.

Twee wegen afgesloten

De verkeersdienst DGT heeft gemeld dat de A368 tussen Mijas-Pueblo en Benalmádena is afgesloten tussen kilometer 0 en 5 in beide richtingen. Ook de A-404 is gesloten van km 9 tot km 13 ter hoogte van Alhaurín el Grande.

De brand leidt verder voor vertragingen en filevorming tot in Málaga-stad. Er staat een paar kilometer file op de A-7 en de AP-7 van Cala de Mijas naar El Higuerón richting Málaga. Ook is er langzaam verkeer bij de afrit Arroyo de la Miel en in San Pedro Alcántara. Het valt samen met de start van de vakanties van veel Spanjaarden en vrijdagmiddag is het moment waarop veel mensen aankomen of vertrekken. ,

Bendodo zei te hopen dat de brandweerlieden zoveel mogelijk gebruik kunnen maken van de dag en het feit dat de wind (nog) niet te hard waait.

Carmen Casero, afgevaardigde van de Junta de Andalucía, heeft om 13:25 uur het niveau 1 van het Noodplan voor Bosbranden geactiveerd. Daarom is ook de reddings- en noodgroep GREA ter plaatse. 

Het is niet de eerste keer dat hier een brand woedt. De laatste was slechts tien dagen geleden, in de buurt van de AP-7. Die was snel geblust. De ernstigste, in 2008, verwoestte 75 hectare bos aan de andere kant van de Sierra de Mijas en was aangestoken. Ook waren er in het najaar van 2011 en 2012 grote branden in de gemeente Mijas. Eentje ontstond in de paraje Barranco Blanco en ontwikkelde zich helemaal tot aan de gemeente Marbella. 

Het is de tweede bosbrand in de provincie Malaga in slechts 24 uur tijd. Vrijdagochtend verklaarde Infoca de brand die donderdag uitbrak in de gemeente Casabermeja onder controle. 

Dit vind je misschien ook leuk