De Spaanse politiek is sterk verdeeld over de kwestie van de verdeling van migrantenkinderen. De extreemrechtse partij Vox staat lijnrecht tegenover de Partido Popular (PP) over de wijzigingen in de Vreemdelingenwet en de opvang van minderjarige migranten.
Deze verdeeldheid komt voort uit de noodsituatie die is ontstaan door de grote hoeveelheid minderjarige en onbegeleide migranten die aankomen op de Canarische Eilanden. De centrale regering van Spanje onderhandelt daarom over veranderingen in de Vreemdelingenwet om de druk op de opvangcentra te verlichten. Het voorstel stelt dat bij benutting van 150 procent van de opvangcapaciteit, minderjarigen verplicht door andere regio’s moeten worden opgenomen.
Ultimatum Vox
Vox dreigt nu alle regionale akkoorden met de PP op te zeggen als hun regeringen niet “alle politieke en juridische middelen” inzetten om de herverdeling van migrantenkinderen te voorkomen. Ook de Catalaanse partij Junts per Catalunya onderhandelt over een vrijstelling voor Catalonië voor de verplichte opvang van migrantenkinderen, omdat Catalonië vergeleken met andere regio’s al veel minderjarige migranten opvangt en de immigratiebevoegdheden in eigen beheer wil houden.
Woensdag komt de Sectoriale Conferentie voor Kinderen en Adolescenten bijeen in Tenerife. Hier nemen vertegenwoordigers van de regering, de autonome gemeenschappen en de Federatie van Gemeenten en Provincies aan deel. De bijeenkomst is bedoeld om de herverdeling van niet-begeleide minderjarige migranten bespreken. Slechts zeven autonome gemeenschappen hebben de aanwezigheid van hun ministeries bevestigd.
Geschil tussen Vox en PP
De bijeenkomst wordt overschaduwd door het ultimatum van Vox aan de Partido Popular (PP). Vox-leider Santiago Abascal heeft de minderjarige migranten in verband gebracht met een toename van criminaliteit en onveiligheid. Ondanks de dreigementen van Vox heeft de nationale woordvoerder van de PP, Borja Sémper, zich positief uitgelaten over een solidaire opvang. Wel op voorwaarden dat deze gepaard gaat met voldoende financiering. Sémper heeft de regering gevraagd om een systeem van herverdeling te bespreken dat overeenkomt met de capaciteiten van de verschillende regio’s.
Minister van Jeugd en Kinderen, Sira Rego, waardeert dit standpunt, maar benadrukt dat ze afwacht wat er besproken zal worden tijdens de Sectoriale Conferentie.
Minderjarige migranten
De Canarische Eilanden zorgen momenteel voor meer dan 5.500 minderjarige migranten, voornamelijk mannelijke tieners uit Senegal, Mali, Gambia en Marokko. Alle minderjarigen onder de 16 jaar zijn ingeschreven in het reguliere onderwijs. Oudere jongeren krijgen beroepsopleidingen aangeboden. In 2023 spraken de autonome gemeenschappen af om 396 minderjarige migranten op te nemen. Slechts vier regio’s hebben deze afspraken nageleefd: Andalusië, Aragón, Asturië en Navarra. Andere regio’s, waaronder Catalonië en Madrid, hebben nog geen minderjarigen opgenomen.
Meningsverschillen tussen gemeenschappen
De minister van Inclusie, Jeugd, Familie en Gelijkheid van Andalusië, Loles López, heeft aangegeven de herverdeling te steunen als er voldoende financiering en tijd is om de benodigde middelen te vinden. De Generalitat van Catalonië zal de regering vragen om hun voorstel aan te passen om de specifieke situatie van Catalonië te erkennen. Aragón heeft laten weten dat hun opvangcapaciteit al overbelast is, met 309 minderjarigen in residentiële opvang, waarvan 134 migranten.