INSpanje.nl

INSpanje.nl

Nieuws uit Spanje op dinsdag 28 maart 2023
  • Adverteren
  • |
  • Contact
  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • MeerSpanje
  • Algemeen
  • Economie
  • Zorg & Welzijn
  • Cultuur
  • Zakennieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Columns
  • Facebook Facebook
  • Twitter Twitter
  • Linked In LinkedIN
  • RSS
  • Nieuwsbrief
Um gids voor het echte Spanje
 

CULTUUR

Spaanse zomerdrankjes voor zinderende stranddagen

Uitgegeven: vrijdag 31 juli 2015 17:40
Laatst gewijzigd: vrijdag 31 juli 2015 17:40

MADRID - Niet iedereen ligt in de zomer aan een Spaans strand. Veel plaatsen vieren juist wanneer het kwik tot waarden boven de 40 graden stijgt, hun jaarlijkse kermis, ofwel de feria.

sangria
© Stock

Spaans temperament barst dan los op de snelle ritmes van de nationale volksdans flamenco en het feesten moet tot in de vroege uurtjes en dagen achtereen volgehouden worden.

ADVERTENTIE

Spanjaarden hebben hiertoe talloze hittebestrijdende drankjes in gebruik. Ze vormen een perfecte combinatie van alcoholische versnapering en dorstlesser.

Blijf langer op de been, maak je tong losser en laaf jezelf - afhankelijk van je coördinaten - aan een een ‘rebujito’, een ‘clara’, een ‘tinto de verano’, een ‘sangria’, een ‘agua de Valencia’ of een ‘calimocho’.

Volksfeest

Een Spaans feest zonder eten en drinken is ondenkbaar. De feesttenten op de meeste feriaterreinen zijn dan ook voor het grootste deel gevuld met lange tafels waar omvangrijke familie’s kunnen aanschuiven voor hun portie gamba’s, kaas of ham.

De enige andere ruimte in deze ‘casetas’ wordt ingenomen door een podium waar live muziekoptredens zorgen voor extra sfeer.

Net zoals elke regio zijn eigen tapas kent, drinkt men overal lokale of regionale drankjes of combinaties daarvan. Naast het gewone biertje van de tap, de ‘caña’ en de rode en witte wijn worden deze consumpties ook aangelengd met een koolzuurhoudende frisdrank en veel gestampt ijs geserveerd.

Zo kan je de ‘clara’, een biertje van de tap aangevuld met 7Up, Casera, Fanta of Sprite, overal in Spanje bestellen. 

Sherry als basis

Rebujito

Een ‘rebujito’ is vooral bekend in Zuid-Spanje omdat er met name de droge sherry-varianten, ‘vino fino’ en ‘manzanilla’, voor worden gebruikt. Deze twee wijnen komen respectievelijk uit de regio Jerez de la Frontera en Sanlúcar de Barrameda, beide in de provincie Cádiz.

De rebujito werd voor het eerst op grote schaal gedronken op de wereldberoemde feria van Sevilla, jaarlijks in april. In deze zinderende Andalusisische stad mixten feestgangers hun alcohol met frisdrank en gestampt ijs, om zo het effect van de alcohol wat te verminderen en het dorstlessend vermogen wat op te krikken.

Een rebujito (‘rebujar’ is Spaans voor mengen) bestaat uit één deel fino of manzanilla en twee delen frisdrank met citroensmaak (7Up, Casera, Sprite of Fanta lemon). Flinke hoeveelheden gestampt ijs en soms wat blaadjes van het kruid ‘hierbabuena’ of munt maken het af. Traditioneel wordt een rebujito in geserveerd in een glazen vaas, een ‘jarra’. Er zijn speciale ‘jarras de rebujito’ waarop de ideale verhoudingen staan aangegeven.

Engelse variant Sherry Cobbler

Omdat sherry ook in Engeland sinds de Vicoriaanse tijd veel werd gedronken, bestaat daar een variant op de Spaanse rebujito, bekend onder de naam ‘Sherry Cobbler’. Een mix van koolzuurhoudend water, suiker, limoensap, gestampt ijs en sherry uit Jerez de la Frontera werd met een rietje vooral in de Engelse zomers gedronken.  Moderne sherry cobblers worden vaak bereid met vers geperst vruchtensap en geserveerd in cocktailglazen. Soms wordt er ook een scheut whiskey of wat fruitlikeur aan toegevoegd.

Lokale fino’s

Elke regio gebruikt doorgaans zijn lokaal geproduceerde vino fino of manzanilla als basis voor een rebujito. Zo zweert men in Cádiz bij vino de Pavón. In Jerez wordt de beroemde sherry van Tío Pepe gebruikt. Córdoba heeft zijn eigen productiegebied met fino uit het D.O. Montilla Moriles en in Rota wordt de lokaal geproduceerde gewone witte wijn gebruikt.

In het gebied rond Antequera gebruikt men de regionaal beroemde wijn, Carpe Diem, gemaakt van de pedro ximénez- en de moscatel-druif geproduceerd door bodega Tierras de Mollino. In Málaga-stad is het tijdens de feria in augustus bijna verplicht om Cartojal te gebruiken als basis voor een perfecte ‘rebujito’.

Deze wijn op basis van moscatel wordt geproduceerd in de D.O. Málaga y Sierras de Málaga. Over manzanilla wordt gezegd dat dit een betere feestwijn is dan de vergelijkbare vino fino uit Jerez, vanwege het lagere alcoholpercentage, terwijl de fino wel de lichtste en minst zoete soort van alle sherry’s is.

Cava als basis

Agua de Valencia of Murcia

Langs de Spaanse oostkust is ‘agua de Valencia’ een smakelijke en veelbestelde dorstlesser. Dit is cava aangelengd met vers geperst sinaasappelsap geserveerd in cocktailglazen. Naar smaak kan hier nog een scheut wodka of gin toegevoegd worden.

Dit verkwikkende recept zou in 1959 voor het eerst geschonken zijn door Constante Dil in Café Madrid in Valencia-stad. Vanaf de jaren zeventig werd het drankje populair om de lange, warme Valenciaanse zomeravonden wat te op te frissen.

In diverse andere steden ontstonden op basis van Agua de Valencia eigen varianten eveneens met cava als basis. Zo wordt voor Agua de Murcia geen sinaasappelsap, maar één deel versgeperst citroensap op drie delen droge cava, gebruikt. Hieraan wordt een scheutje wodka, een schepje suiker en gestampt ijs toegevoegd.

In Sevilla wordt Agua de Sevilla bereid van ananassap gemixt met cava en ijs, waaraan een scheutje whiskey en een scheutje Cointreau wordt toegevoegd.

Cava

De Spaanse variant van champagne wordt geproduceerd in de regio Penédes in Catalonië. Vanaf het einde van de achttiende eeuw werd hier wijn vervaardigd volgens de ‘methode champenoise’: op de fles gegist en gerijpt en daardoor mousserend.

De eerste in Spanje ontkurkte wijn van deze soort was die van wijngaard Can Cordoníu en werd ‘cava’, het Catalaanse woord voor kelder, genoemd. De drank viel vooral in goede aarde onder de welgestelde Spanjaarden en de snel groeiende populariteit bracht andere producenten, waaronder de bekende Freixenet, op het idee ook cava te gaan produceren.

Afhankelijk van het suikergehalte worden er officieel zes verschillende cava’s onderscheiden; Extra Brut, Brut, Extra Seco, Seco, Semi-Seco en Dulce. Voor de verschillende soorten ‘aguas’ worden meestal de drogere cava’s gebruikt. 

Wijn als basis

Sangria

Een toeristisch beeld dat op ieders netvlies staat: vakantiegangers op een terras aan zee met in hun midden een grote glazen kan, gevuld met kleurige vruchten en een wijnrode drank.

Ook de sangria bestaat in talloze varianten, maar altijd vormt rode wijn de basis die wordt aangevuld met suiker, citroen en sinaasappelsap, citroenlimonade en een scheut gin of jenever en tot slot een beetje wodka. Net als in alle andere zomerdrankjes wordt er een flinke hoeveelheid (gestampt) ijs aan toegevoegd.

Tinto de verano

Qua smaak lijkt een tinto de verano wel op een sangría, maar is een stuk lichter wat alcoholpercentage betreft omdat er geen sterke drank aan wordt toegevoegd.

Voor een tinto de verano wordt meestal een niet al te goede rode wijn gebruikt - de smaak ervan gaat immers toch verloren in de frisdrank - die wordt aangelengd met een gaseoso (Spaanse koolzuurhoudende drank met lichte citroensmaak), van het merk Casera, Sprite, Fanta of 7Up en ijs. Tinto de verano is ook kant en klaar te koop in de meeste Spaanse supermarkten.

Calimocho of tincola

Een wat brute combinatie is de ‘calimocho’ of de ‘tincola’, rode wijn aangevuld met cola. Omdat de cola zo sterk is van smaak, wordt er meestal, net als bij de tinto de verano, een goedkope rode wijn voor gebruikt.

Deze mix is ontstaan op de inmiddels verboden ‘botellones’, grote openbare drinkgelagen, gevormd door honderden jongeren die samenkwamen op pleinen en straten van hun woonplaats om van huis meegebrachte (goedkopere) drank te nuttigen.

© INSpanje.nl/Else Beekman
  Vorige artikel Volgende artikel  

Overig Cultuur Nieuws

  • Vakantietip: de natuurlijke wonderen van Andalusië
  • De Spaanse Pyreneeën van oost naar west
  • Spectaculaire prehistorische ontdekking in Spanje
  • Meer treinen vanuit Málaga naar populaire wandelpad el Caminito del Rey
  • Grootse mode-en foto-expositie in het Alhambra in Granada
  • Juridische uitdagingen staan voltooiing Sagrada Familia in de weg
  • Deze stad in Spanje is de enige stad ter wereld met vier werelderfgoedmonumenten
  • Welke vijf tortilla's die in de Spaanse supermarkt te koop zijn zijn het beste?
  • Spectaculair Romeins badcomplex in Toledo verder onthuld
  • Spanjaard Alonso pakt podiumplek tijdens eerste Formule 1 race in Bahrein
  • Spaanse keuken op twee na de beste in de wereld volgens nieuwe ranglijst
  • Unieke ontdekking in grot in Zuid-Spanje herschrijft geschiedenis Europeanen
  • Waar in Spanje krijg je een gratis tapa bij je drankje?
  • Wat wordt er vandaag gevierd op de Dag van Andalusië?
  • Spanje debuteert met ‘Google maps’ over Spaanse geschiedenis
  • Twee gestolen Dalí schilderijen onderschept in Barcelona
  • Carnaval losgebarsten in Spanje, maar waar en hoe?
  • Dit is het grootste gebouw van Spanje
  • ZENsacional concert keert terug naar de Costa del Sol
  • Twee Spaanse eilanden tussen mooiste natuurbestemmingen ter wereld 2023
  • Asturië en de Costa Verde, verborgen parels in Noord-Spanje
  • Doek valt voor kanaal dat stierengevechten uitzendt
  • Op Nederlands drama geïnspireerde film grote winnaar bij Spaanse Oscars
  • Betekent klimaatverandering het einde voor de Spaanse sherry, de vinos de Jerez?
  • Spaanse topkok leert kansarme jongeren koken

Algemeen

Ingang zomertijd dit weekend met controverses gepaard

Op zondag 26 maart wordt de klok weer vooruit gezet om de zomertijd (DST) in te laten gaan. Om 2 uur 's ochtends is het dan 3 uur). Deze tijd wordt gehandhaafd tot de herfst, wanneer de wintertijd (ST) wordt hersteld en de klokken worden teruggedraaid.

Top 5 Meest gelezen

  1. Spaanse weerdeskundige Jorge Rey komt met verontrustende waarschuwing
  2. Andalusië gaat van winter direct naar zomerhitte
  3. Vakantietip: de natuurlijke wonderen van Andalusië
  4. Spanje wil wind- en zonne-energie verdrievoudigen
  5. Situatie bosbranden in Castellón nog kritiek, harde wind werkt niet mee

Algemeen

De gevolgen van het energie-efficiëntieplan van de EU voor Spanje

In Spanje zal 80 procent van de woonblokken een reeks hervormingen moeten doorvoeren om te voldoen aan het dinsdag goedgekeurde energie-efficiëntieplan voor woningen en nutsgebouwen.

© 2023 inspanje.nl | voorpagina | disclaimer | colofon | adverteren | contact

Regio

  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • MeerSpanje

Categorie

  • Algemeen
  • Economie
  • Zorg & Welzijn
  • Cultuur
  • Zakennieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Columns

Overig

  • Disclaimer
  • Colofon
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • RSS