Cyberaanval legt informatiesystemen van zorgcentra Barcelona plat

door admin
Cyberaanval legt informatiesystemen van zorgcentra Barcelona plat

Het gaat om de informatiesystemen van alle diensten van het Consorci Sanitari Integral (CSI), waaronder meerdere gezondheidscentra, verpleeghuizen en ziekenhuizen vallen. Hieronder drie ziekenhuizen in het grootstedelijk gebied van Barcelona: El Dos de Maig in Barcelona, Moisès Broggi in Sant Joan Despí en Hospital General in L’Hospitalet. De aanval was van het type ransomware. Dit infecteert een systeem en gijzelt data in ruil voor een geldbedrag. Wordt dat betaalt, dan wordt de aanval opgeheven. 

“Zware aanval”

Bronnen bij het Catalaanse agentschap voor Cyberveiligheid hebben zaterdag tegen persbureau EFE bevestigd dat het om een ‘zware’ aanval gaat en aangegeven dat hun technici onvermoeibaar doorwerken om het incident op te lossen. Op hun beurt zeiden bronnen bij de Catalaanse politiedienst Mossos d’Esquadra dat ook daar onderzoek wordt gedaan naar de oorsprong van de aanval.  

De cyberaanval heeft het functioneren van de zorgcentra belemmerd. Het personeel kon geen persoonsgegevens en ziektegeschiedenissen bekijken of tests uitvoeren met apparaten die op het systeem draaien. Denk hierbij aan scans en derdelijke. “Het is een chaos. We schrijven nu de rapporten met de hand”, zeggen de gedupeerde artsen. De spoedeisende hulpdiensten zijn wel gegarandeerd zei een woordvoerder van ziekenhuis Moisès Broggi. De eerstelijnsdiensten werken wel alleen zonder hun informatiediensten. 

Ziekenhuizen gewild doel van cybercriminelen. 

Dit ziekenhuis was een paar jaar geleden ook al slachtoffer van een gelijksoortige cyberaanval met het type ransomware. Aangezien de informatie die ziekenhuizen verzamelen en opslaan zeer gevoelig is, zijn deze een gewild doel van cybercriminelen. In tegenstelling tot toen zijn dit keer alle backups van het ziekenhuis volledig up to date, volgens een woordvoerder van de het systeembeheer. Het is nog onbekend of de criminelen in contact staan met de besturen van de ziekenhuizen of de zorgautoriteiten om de aanval op te heffen. 

Dit vind je misschien ook leuk