DANA brengt donderdag zware regenbuien in deze Spaanse provincies

door admin
DANA en regenbuien

De DANA (Depresión Aislada en Niveles Altos) blijft invloed uitoefenen op bijna het hele Iberisch schiereiland. Na een regenachtige dag in het westen en noorden van het land voorspelt de Spaanse meteorologische dienst AEMET dat donderdag 20 juni regen en onweersbuien met name in het noordoosten en de Balearen zullen voorkomen.

Sinds begin juni, dat begon met zonnig en droog weer, is de situatie veranderd naar een week vol regen, stormen en harde wind. Dit onstabiele weer heeft geleid tot een mix van droge hitte en regenachtige kou, waardoor de temperaturen milder aanvoelen.

Gevolgen van de DANA voor verschillende gebieden

De regen zal vooral het noordoosten van het schiereiland hard treffen, waarbij gebieden zoals de westelijke Pyreneeën aanhoudende neerslag zullen ervaren. Ook in de Atlantische kustregio’s zal er veel bewolking zijn, met kans op verspreide regenbuien later op de dag. Verder zal het regenen in Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland, maar ook in Castilla y León, het noorden van Extremadura en Castilla-La Mancha. De Catalaanse kust krijgt eveneens te maken met intense buien midden op de dag. Het zuiden en zuidoosten van het schiereiland en de Canarische Eilanden zullen echter grotendeels droog blijven.

Weersomstandigheden op de Balearen en Canarische Eilanden

Op de Balearen verwacht Meteored in de nacht van woensdag op donderdag en de eerste helft van donderdag wolken, regenbuien en onweer, maar deze zullen in de loop van de dag afnemen. De aanwezigheid van calima (stof in de lucht) zal ook verminderen. Op Menorca kunnen er rissaga’s voorkomen. Dat is een soort ‘onderstroom’ met schommelingen in het zeewaterpeil die kunnen variëren van tien centimeter tot twee meter. AEMET waarschuwt hiervoor met code oranje (belangrijk risico)

In de Canarische Eilanden zullen er lage wolken zijn in het noorden, terwijl het zuiden grotendeels onbewolkt blijft. Het blijft overwegend droog op alle eilanden.

Hoogte- en dieptepunten in temperatuur

De maximumtemperaturen zullen stijgen in het zuidwesten van het schiereiland en dalen in de oostelijke helft en de Balearen. De hoogste temperaturen worden verwacht in Alicante, Málaga en Valencia, met 30ºC. De minimumtemperaturen zullen dalen in het oosten en Galicië, met lichte stijgingen in Castilla y León. Ávila en Segovia zullen de laagste minimumtemperaturen van 9ºC registreren.

Westenwind en overige weersomstandigheden

De calima zal minder invloed hebben, maar blijft aanwezig in de Balearen en langs de Spaanse oostkust. Winden uit het zuiden en oosten zullen overheersen in het noorden van het Middellandse Zeegebied en het noordoosten van het schiereiland. In andere delen van Spanje zullen westenwinden domineren. In de Canarische Eilanden wordt sterke wind tussen de eilanden verwacht.

Met het aantreden van de astronomische zomer op vrijdag, keert ook het stabiele en warme zomerweer terug.

Dit vind je misschien ook leuk