DANA brengt regen en winterse kou naar Spanje

door admin
DANA onderweg naar Spanje

Na een weekend met recordtemperaturen door heel Spanje, markeert een plotselinge omslag in het weer een overgang van de warme ‘veranillo’ naar koelere voorjaarstemperaturen. Weeragentschap Aemet kondigt een DANA aan die vanuit het zuidwesten richting Spanje trekt.

Hoewel de hitte van de afgelopen dagen niet zo intens of langdurig was als het abnormaal hete weer van vorig jaar rond dezelfde tijd, bracht het afgelopen weekend toch uitzonderlijk hoge temperaturen van noord tot zuid in heel Spanje. Nu, echter, beloven de komende dagen een heel ander beeld te laten zien.

Verwachte regen en kou

Het weer zal in de komende dagen veranderen, met dalende temperaturen die al begonnen zijn in het noorden en zich naar verwachting zullen verspreiden naar de rest van het land. Tegen het einde van de week zal een Geïsoleerde Depressie op Hoog Niveau (DANA) vanaf de Atlantische Oceaan naar het zuiden van het Iberisch Schiereiland trekken. Regen en kou zijn het gevolg.

Regen, sneeuw en wind

Vanaf woensdag verwachten meteorologen regenbuien in het noorden van Galicië, de Cantabrische regio en vooral in de Pyreneeën. In berggebieden wordt sneeuw voorspeld boven de 900 tot 1200 meter. De kou strekt zich uit tot het gedeelte van de Spaanse hoogvlakte in de regio Castilla y León. Ook wordt er regen verwacht in het oosten van Catalonië en de Balearen, terwijl de temperaturen dalen, vooral in het Mediterrane gebied. Daarnaast waait er een stevige wind in de vallei van de rivier de Ebro in het zuiden van Catalonië en in de bergachtige gebieden op Mallorca en Menorca.

In Andalusië verwacht Meteored koelere lucht en stormen als gevolg van een anticycloonblok. Vanaf donderdag dalen de temperaturen, met maxima onder de 25 graden. Vrijdag zal de weersverandering duidelijker merkbaar zijn met mogelijke buien, vooral in westelijk Andalusië en in het zuiden van Extremadura. De koelere temperaturen en de kans op stormen kunnen tot in het weekend aanhouden, maar met afnemende intensiteit.

Herstel van droogte

Hoewel de regenval de komende dagen niet zo overvloedig zal zijn als tijdens de natste Pasen in 50 jaar, zijn de vooruitzichten optimistisch. Momenteel zijn de Spaanse stuwmeren voor 66,61% gevuld. Daarmee zijn ze de afgelopen maand overgestapt van een situatie van tekort naar het overschrijden van het gemiddelde van de afgelopen tien jaar voor deze tijd van het jaar. De voorspelde regen als gevolg van de DANA zal bijdragen aan het herstel van het niveau van de Andalusische waterreserves.

Verbetering van waterreserves Murcia

Hoewel sommige regio’s meer regen ontvangen dan andere, verbetert de situatie in het algemeen, vooral in het stroomgebied van de Segura. De autoriteiten in dit gebied overwegen de classificatie van ‘uitzonderlijke droogte’ te wijzigen naar ‘gewone droogte’ als de omstandigheden gunstig blijven. Terwijl het zuidoosten van het Iberisch Schiereiland niet zo veel heeft geprofiteerd van de regenval als andere regio’s, zijn er wel tekenen van verbetering.

Dit vind je misschien ook leuk