Dit Spaanse dorp ligt het verst van het strand

door admin
Nombela, het Spaanse dorp dat het verst van zee ligt

Wie dacht dat het plein Puerta del Sol in Madrid het meest centraal gelegen punt van Spanje is, heeft het mis. Wel wordt het plein beschouwd als het nulpunt van Spanje omdat het traditioneel het referentiepunt is waarvandaan de afstanden worden gemeten voor het Spaanse wegennet. Het centrale punt van het Iberisch Schiereiland is het ook niet. Die eer is voorbehouden aan een klein dorp met iets meer dan 900 inwoners.

Naast dit dorp telt Spanje nog meer dan 8.000 gemeenten verspreid over het land dat is behept met een zeer diverse geografie. Van hooggebergtes, een woestijn, uitgestrekte bossen en de hoogvlakte en van vasteland tot eilanden en zelfs twee autonome steden in het noorden van het Afrikaanse continent in Marokko. En dat alles omringd door twee zeeën en een oceaan.

Doordat Spanje een schiereiland is, heeft het land een erg lange kustlijn. De lengte van de Spaanse kustlijn inclusief alle eilanden wordt geschat op bijna 8.000 kilometer. Als je alleen het vasteland rekent, grenst 4.900 kilometer land aan zee, de Middellandse Zee, de Alborán Zee en de Atlantische Oceaan. Niet voor niets is het land al decennialang een gewilde vakantiebestemming. Veel toeristen kennen Spanje vooral vanwege zon, zee en strand. Toch hebben lang niet alle Spaanse provincies directe toegang tot de zee.

Het verst van zee

Om het punt te vinden dat het verst van welke zee dan ook verwijderd is, moeten we naar het centrale gedeelte van het schiereiland. Daar waar ook de hoogvlakte (meseta) is. De inwoners van Nombela in Toledo vinden het dichtstbijzijnde strand aan de kust van Valencia. Specifiek is dat het strand van Malvarrosa. Dat ligt op ongeveer 446 kilometer afstand en vier uur en veertig minuten rijden. Naar het zuiden toe ligt het dichtstbijzijnde strand in Málaga, op meer dan vijf uur rijden. Tot slot, naar het noorden toe is het strand van Suances het dichtstbij. Dat ligt op 458 kilometer afstand en is iets minder dan vijf uur rijden.

Het geografisch middelpunt van Spanje

Nombela mag dan in dit opzicht het geografisch middelpunt van het Iberisch Schiereiland zijn, over het geografisch middelpunt van Spanje wordt al decennialang gesteggeld. Twee steden in de Autonome Gemeenschap van Madrid claimen in het geografische centrum van Spanje te liggen. Getafe en Pinto hebben elk hun eigen historische en wiskundige argumenten. Getafe wijst naar de Cerro de los Ángeles, een heuvel die door de Arabieren tijdens hun verovering van het schiereiland als het centrum werd aangemerkt. Pinto had tot de jaren zestig een markerende steen genaamd “La Exacta” en heeft nu een monoliet die de claim ondersteunt. Daarnaast worden alternatieve locaties voorgesteld in de buurt van twee steden in Toledo. Het blijkt een complexe kwestie te zijn zonder een duidelijke oplossing. , wat suggereert dat het een complexe kwestie is zonder een duidelijke wiskundige oplossing.

Lees ook: Waar ligt het geografische centrum van Spanje?

Charmant dorp

Ondanks de afgelegen ligging ten opzichte van de zee, valt Nombela op door zijn landbouw en natuurlijke schoonheid. Met 907 inwoners ligt het dorp op 50 minuten rijden van Toledo en een uur en een kwartier van Madrid. Midden op het platteland is Nombela omringd door vruchtbare velden. Er heerst een rust die in schril contrast staat met de drukte van de eerder genoemde grote steden. Nombela beschikt bovendien over een aanzienlijk erfgoed, met verschillende historische monumenten en levendige tradities die door de inwoners worden onderhouden.

Bezienswaardig

Bezienswaardigheden in Nombela zijn onder andere de Iglesia de la Asunción de Nuestra Señora. Het is een 16e-eeuwse kerk met een gotisch Isabelino-stijl portiek en versieringen van Talavera-keramiek. Voor wandelliefhebbers biedt de vallei van de rivier Alberche een spectaculair landschap omgeven door bergen en bossen. Een andere interessante plek is de Cueva del Castillo. Deze kalksteengrot is meer dan 500 meter lang. Er zijn archeologische resten en vleermuizen te vinden. Tevens is er El Chorro, een indrukwekkende waterval van meer dan 20 meter hoog, met een kristalheldere poel die uitnodigt tot zwemmen op warme zomerdagen.

Op gastronomisch gebied staat Nombela bekend om zijn traditionele gerechten. Daaronder geroosterd lamsvlees (cordero asado) en de beroemde Manchego-kaas. Nombela is niet alleen opmerkelijk omdat het het punt is dat het verst van de zee in Spanje ligt, maar ook vanwege zijn landelijke charme en culturele rijkdom in het hart van het Iberisch Schiereiland, ver weg van de drukte van de Spaanse stranden.

Dit vind je misschien ook leuk