In een poging om de druk op de zorg te verlichten en het gemak voor patiënten te vergroten, heeft de Spaanse regering met een nieuwe wet apothekers meer bevoegdheden gegeven bij het vernieuwen van recepten voor bepaalde medicijnen.
De wet gaat begin 2025 van kracht en maakt het mogelijk voor apothekers om patiënten te helpen zonder dat zij eerst naar hun huisarts of een gezondheidscentrum hoeven te gaan voor herhalingsrecepten. Deze verandering is onderdeel van de grotere wetswijziging ‘Ley de los Medicamentos y Productos Sanitarios‘, waarmee de regering verschillende hervormingen in het Spaanse zorgsysteem introduceert om dit efficiënter te maken.
Meer autonomie voor apothekers, minder onnodige doktersbezoeken
Een van de belangrijkste veranderingen in de wet is de uitbreiding van de bevoegdheden van apothekers. Tot nu toe was het apothekers niet toegestaan om voorgeschreven medicijnen te vervangen door een ander merk of vorm, ook al had dat de voorkeur van de patiënt. Dat verandert nu. Apothekers kunnen bijvoorbeeld paracetamol in poedervorm vervangen door dezelfde werkzame stof in tabletten, als de patiënt dat prettig vindt of als het poeder niet beschikbaar is. Dit maakt het voor patiënten gemakkelijker om hun medicatie te krijgen zonder telkens naar de dokter te moeten gaan voor een nieuw recept.
Herhaalrecepten
Daarnaast kunnen apothekers voortaan bepaalde medicijnen, zoals voor migraine, blijven verstrekken zonder dat de patiënt telkens opnieuw voor een recept naar de huisarts hoeft. “Met deze nieuwe wet zullen we in staat zijn om het medicijn herhaaldelijk te verstrekken, binnen een bepaalde tijdsperiode, onder onze supervisie”, legt een apotheker uit. Dit verlaagt de administratieve lasten zowel voor de patiënt als voor de zorgverleners, en vermindert het aantal onnodige doktersbezoeken aan de toch al overbelaste artsen in de Spaanse eerstelijnszorg.
Veranderingen in het systeem van eigen bijdragen
De wet bevat daarnaast belangrijke wijzigingen in het systeem van de eigen bijdragen voor medicijnen. Het nieuwe systeem zal daarbij nu rekening houden met het inkomen van de patiënt. Mensen met een lager inkomen gaan daardoor minder betalen en mensen met een hoger inkomen meer. Dit zal de zorgkosten voor veel patiënten verlagen, met een verwachte besparing van 150 miljoen euro per jaar.
Refentieprijs van nationaal zorgstelsel
Tot slot zal er een minimale financiering voor merkmedicijnen komen. Dat heeft betrekking op de prijs van medicijnen die door je huisarts zijn voorgeschreven. Het Nationale Gezondheidsstelsel stelt voor behandelingen een referentieprijs vast. Bijvoorbeeld 2 euro voor ibuprofen. Mocht jij als patiënt nou voorkeur gegeven aan een merk dat 2,50 euro kost, krijg je nu wel die 2 euro vergoed en betaal je 50 cent bij. Eerder zou dat medicijn buiten het systeem vallen omdat het boven de referentieprijs lag. Met de nieuwe wet kunnen patiënten andere merken kopen door het verschil tussen de referentieprijs en de werkelijke prijs te betalen.
Verder zal de wet de voorschriften voor verpleegkundigen aanpassen om hun juridische zekerheid te vergroten. Dat geeft onder meer ook fysiotherapeuten de mogelijkheid om bepaalde medicijnen voor te schrijven.
Een stap richting efficiëntere zorg
Volgens Carlos Sebastiá, een apotheker die de veranderingen op zijn TikTok-kanaal toelichtte, verbeteren de hervormingen de efficiëntie van het zorgsysteem. Ook zorgen zij voor meer gemak voor patiënten. De apothekers krijgen meer middelen om te zorgen dat patiënten niet onnodig naar het ziekenhuis of de huisarts moeten gaan voor “kleine” zaken. Sebastiá noemt dit een stap in de richting van een meer patiëntgerichte zorg.