En de Spaanse hoofdstad van het plattelandstoerisme 2022 is…?

door admin
En de Spaanse hoofdstad van het plattelandstoerisme 2022 is…?

Cazorla (Jaén) neemt namelijk het stokje over van Olvera (Cádiz). Lezers van het online platform EscapadaRural.com kozen dit prachtige dorp in de Sierras de Cazorla tot favoriete landelijke bestemming van Spaanse reizigers.

Er waren 10 finalisten, maar de meerderheid van de stemmers kroonde Cazorla tot hoofdstad van het plattelandstoerisme. Een prijs die de afgelopen jaren ging naar Olvera, Potes, Santillana del Mar, Aínsa-Sobrarbe en Sigüenza.  

De uitslag

Van de bijna 100.000 stemmen die dit jaar zijn geregistreerd, is 21% naar Cazorla gegaan. Chinchón uit Madrid eindigde op de tweede plaats met 13,8% en Esterri d’Àneu, in Lleida, met 12,8%. Deze worden gevolgd door Tinajo, in Lanzarote (11,2%), de gemeente Blanca in Murcia, (11,1%), Graus, in Huesca (9,3%), Nieva de Cameros in La Rioja (6,4%), Tiedra, in Valladolid (5,4% ), Sineu op Mallorca (4,7%) en El Robledo, in Ciudad Real (4,4%). Zij waren de finalisten van de meer dan 200 plaatsen verspreid over alle autonome gemeenschappen.

Cazorla

De verkiezing tot hoofdstad van het landelijk toerisme is een goede reden om Cazorla met een bezoek te vereren. Het dorp geeft zijn naam aan de beroemdste bergketen in Jaén met daarin het grootste aaneengesloten bosgebied van Spanje. Dit is een boomrijk walhalla voor outdoorliefhebbers.

In het gebied is ook de oorsprong van de Guadalquivir te bezoeken, de belangrijkste rivier van Andalusië. Het bergdorp kijkt vanaf haar verheven positie uit over de eindeloze glooiende hellingen met tienduizenden stipjes die bij benadering olijfbomen blijken te zijn.

Ondergrondse gewelven Iglesia de Santa María

Dankzij ruim vijftig bronnen en fonteinen ziet alles in en rond Cazorla er – ook in de zomer – on-Andalusisch smeuïg en groen uit. Belangrijk voor het dorp zijn de overblijfselen van de renaissancistische Santa María kerk uit de zestiende eeuw. Dit is nu het toeristisch informatiekantoor. De kerk werd boven de rivier Cerezuela gebouwd maar vervolgens tijdig hevig noodweer in 1694 verwoest. De ondergrondse gewelven die de kerk met het plein Santa Maria verbinden zijn met een gids te bezoeken.

Castillo de la Yedra

Hoog boven de witte huizen uit en voor de ruige rotsen achter Cazorla torent het fort Castillo de la Yedra. De bouw begon onder Moorse overheersing en werd door christenen voltooid. Binnen vind je het museum van kunsten en oude gebruiken van het gebied.

Gezellig dorp

Cazorla is een aaneenschakeling van charmante straatjes, bebloempotte balkons, prachtige doorkijkjes, gezellige pleintjes en historische fonteinen. Plaza de la Constitución wordt gesierd door gezellige terrassen, barretjes en de ijszaak Tentaciones, die heerlijk huisgemaakt schepijs verkoopt. Probeer ook het lokale gerecht Rinran bijvoorbeeld in Mesón Asador. Dit is een soort stampotje van aardappel, gedroogde rode paprika’s, gestampte olijven en ui gegarneerd met een gekookt ei.

Dit vind je misschien ook leuk