Deze verkiezingen worden over het algemeen gezien als een indirect referendum waarin Catalanen voor of tegen onafhankelijkheid kunnen stemmen afhankelijk van welke partij hun stem krijgt. De lijst Junts pel Sí bestaat uit de nationalistische partijen CDC, ERC, ANC en Òmnium. Dan is er nog CUP, waarvan men verwacht dat deze zich voor een meerderheid wel bij Junts pel Sí zal aansluiten. Artur Mas en de andere partijleiders van de lijst hebben al aangegeven dat als ze de verkiezingen winnen met een meerderheid of een meerderheid kunnen vormen samen met CUP ze binnen 18 maanden kunnen zorgen voor afscheiding van Spanje.
Rood en geel
Al fluitend en schreeuwend bevolkten de demonstranten, veelal gekleed in de kleuren rood en geel van de Catalaanse vlag, de straten in het centrum van de stad, maar concentreerden zich op de straat Meridiana. Hier en daar ontstonden spontane menselijke torens, de zogenaamde ‘castellers’, een typsiche Catalaanse traditie. Dit nationalistische krachtsvertoon kwam midden in een periode van grote politieke spanningen tussen de Catalaanse en Spaanse overheid, twee weken voor de Catalaanse parlementsverkiezingen en drie maanden voor de landelijke verkiezingen.
Aantal demonstranten
De cijfers over de opkomst bij dit soort aangelegenheden in Spanje lopen altijd sterk uiteen afhankelijk van de bron die de cijfers publiceert. In dit geval meldde de Societat Civil zeker 530.000 mensen zich hadden aangesloten bij de demonstratie. Volgens de Guardia Urbana, de lokale politie van Barcelona, waren het er minstens 1,4 miljoen. De regio heeft in totaal 7,5 miljoen inwoners.
Nipte meerderheid?
In een peiling van eerder deze week kwam naar voren dat de lijst met pro-onafhankelijkheidspartijen de verkiezingen winnen met net wel of geen meerderheid. Als de nationalistische coalitie wint, dan zal een door Artur Mas en de zijnen uitgewerkte roadmap in gang gezet worden die afscheiding van Spanje binnen een tijdsbestek van 18 maanden moet bewerkstelligen.
Standpunt centrale overheid
Het standpunt van de conservatieve regering in Madrid is dat het hele Spaanse volk zich zou moeten uitspreken over eventuele afscheiding van een deel van Spanje. Premier Rajoy heeft diverse keren herhaald dat de Catalanen op basis van de huidige Grondwet nooit eenzijdig over hun toekomst kunnen beslissen.
Meerderheid Catalanen wil wel referendum
Uit peilingen blijkt dat de meerderheid van de Catalanen wel voor een referendum over mogelijke onafhankelijkheid is. De helft is voor echte onafhankelijkheid. Het onderbuikgevoel dat veel van die onafhankelijkheidsgezinde Catalanen hebben is dat er veel teveel geld naar Madrid gaat, terwijl daar relatief weinig tgegenover staat. Catalonië is goed voor eenvijfde van de economie in Spanje.