Euribor matigt stijging, gemiddelde hypotheken in Spanje worden 300 euro duurder

door admin
Euribor matigt stijging, gemiddelde hypotheken in Spanje worden 300 euro duurder

Dit vertaalt zich in het geval van variabele hyypotheken die nu herzien moeten worden in een stijging van ongeveer 300 euro per maand. Bovendien is dit rentetarief waar de hypotheekrente deels op wordt gebaseerd nu 15 opeenvolgende maanden gestegen.

Het feit dat de stijging van de Euribor in februari is vertraagd, vindt plaats in een economische context die wordt gekenmerkt door de crises van de Silicon Valley Bank en Credit Suisse. Deze hebben onrust veroorzaakt in het financiële systeem en de wereldmarkten.

Hoewel de Bank van Spanje de gegevens de komende dagen nog moet bevestigen, registreert de index de kleinste stijging sinds maart 2022. Dat was de laatste maand waarin de Euribor negatief was, aangezien hij slechts een maand later, in april, op voor het eerst in 16 jaar tijd omhoog ging. Sindsdien is de Euribor niet meer gestopt met stijgen en daarmee variabele hypotheeklasten duurder maken, wat veel huishoudens in Spanje een moeilijke financiële situatie oplevert.

Bekijk ook: Banken in Spanje verwachten toename aantal wanbetalingen op hypotheken

Met het tot nu toe geregistreerde gemiddelde, zal een persoon met een 30-jarige variabele hypotheek van 150.000 euro en een differentieel van 0,99% plus Euribor een verhoging van 306 euro in zijn maandelijkse betaling ondergaan. In absolute termen gaat het van 465 euro naar ongeveer 772 euro per maand. Dat komt overeen met een jaarlijkse stijging van ongeveer 3.680 euro.

Experts verwachten dat de Euribor dit voorjaar 4% zal bedragen

“Aan het begin van de maand gokten we erop dat het rentetarief zou sluiten op 4%. Met het faillissement van de Amerikaanse bank SVB en de daaropvolgende redding van Credit Suisse hebben we echter veel ups en downs gezien in de Euribor-waarden. Al is die 4% iets opgeschoven, we blijven wel denken dat deze indicator dit voorjaar de 4% zal bereiken”, zegt de directeur hypotheken bij iAhorro in RTVE.es.

Bekijk ook: Euribor stijgt nog tot 4,5% denkt de Spaanse Bank

Experts voorzien bovendien dit voorjaar nog een renteverhoging door de Europese Centrale Bank. Hoewel de president van die entiteit, Christine Lagarde, hierover nog niets bekend heeft gemaakt.

HelpMyCash-experts wijzen er in hetzelfde artikel van RTVE.es op dat verschillende spelers op de financiële markt menen dat de ECB zou kunnen stoppen met het verhogen van de rente tijdens haar vergaderingen in mei en juni om geen problemen te creëren voor Europese banken. Ze zijn van mening dat de opmars van de Euribor “zal afhangen van de evolutie van de inflatie in het eurogebied en het vertrouwen in de financiële sector.”

“Als de inflatie blijft stijgen, is het zeer waarschijnlijk dat de ECB haar tarieven zal blijven verhogen, wat tot een hogere Euribor leidt. Aan de andere kant, als de inflatie veel daalt of er een bankencrisis uitbreekt (iets wat vandaag onwaarschijnlijk is), zal de ECB haar beleid versoepelen en zal de Euribor stagneren”, voegden zij eraan toe.

In deze context is de inflatie in Spanje volgens geavanceerde gegevens van de INE in maart afgezwakt tot 3,3%, een cijfer dat ver verwijderd is van de 6% die in februari werd opgetekend.

Bekijk ook: Bank van Spanje voorziet verdere prijsstijgingen levensmiddelen

Dit vind je misschien ook leuk