Girona’s ongekende opkomst en strijd om de derde plaats in La Liga

door admin
Girona La Liga

Girona is de Catalaanse naam van het voetbalteam dat uitkomt voor de stad Gerona aan de Spaanse Costa Brava. Miljoenen landgenoten hebben hier hun zomervakanties doorgebracht. Gerona herbergt ook dus ook een voetbalteam uit de Liga, beter bekend als Girona FC. La Liga is de Spaanse versie van onze Eredivisie.

De afgelopen jaren van Girona

Girona heeft afgelopen seizoenen een serieuze remonte gemaakt. Het team eindigde in seizoen 2018-2019 op de 18de plaats van de competitie. Uiteindelijke degradeerden de Catalanen en speelden twee seizoenen in La Liga 2, ook wel Segunda División of La Liga Hypermotion genoemd.

In 2022/2023 kwam Girona terug in La Liga en kon dat seizoen als nieuwkomer afsluiten met een niet onverdienstelijke 10de plaats. Dit jaar wordt er echter voor verrassingen gezorgd. Bij het schrijven van deze blog staat Girona op de 3de plaats. Na Real Madrid en Barcelona, maar voor Atletico. En dat lijkt ook wel de einduitslag te worden.

Althans, als we de voorspelling van de betere bookmaker volgen toch. Die geeft op huidige situatie Girona bij de La Liga Odds, een notering van 1.40 om derde te eindigen. Voor Atletico is die notering veel lager, namelijk 3.0.

En wat verwachten we verder nog?

Er zijn in Spanje nog wel 6 speeldagen te gaan. Maar er is toch een kloof van 7 punten met Atletico. Die is niet gemakkelijk te overbruggen. In Spanje is de kampioen diegene die op het einde van de laatste speeldag het meeste punten heeft. Er zijn geen play-offs zoals in de Belgische Jupiler League die uiteindelijk de eerste plaatsen definitief bepaalt.

Er is wel een play-off, maar die is in de Segunda División. Daar wordt gestreden voor drie tickets om het volgend seizoen in La Liga te spelen. De drie ploegen die met de minste punten eindigen in La Liga, degraderen dan naar de klasse lager.

De strijd voor de felbegeerde vier eerste plaatsen lijkt echter beslist. Real Madrid staat met 81 punten zo goed als ongenaakbaar aan de top. Zeker nu na de winst tegen Barcelona. De drie punten uit die topper zijn verdeeld. Barcelona volgt met 70 punten op de tweede plaats. En dan volgt Girona met 68.

Dus eigenlijk kunnen de Catalanen nog dromen van een tweede plaats. Twee punten is geen onoverbrugbare kloof. Maar eerlijk is eerlijk, Barcelona is ook niet de minste. Binnenkort is er nog het duel tussen de nummers 2 en 3. Dat belooft nog een toppertje te worden. Die Catalaanse derby zal menig voetbalhart sneller doen kloppen. Zeker nu er zoveel op het spel staat.

Als we de specialisten mogen geloven is bij die wedstrijd Barcelona de favoriet, maar zij het niet overtuigend. Veel tippen zelfs op de mogelijkheid van een gelijkspel, dan gebeurt er niets in de onderlinge verhouding van de punten. Maar dat het een boeiende voetbalmiddag wordt staat als een paal boven water.

Welke confrontaties zijn er nog?

Behalve de clash van Catalonië, staan er Girona toch nog twee wat moeilijkere wedstrijden te wachten. Ze hebben nog een ontmoeting met Villareal en eentje met Valencia. Respectievelijk op plaats 8 en 9. Op papier zeker doenbaar. Maar het zijn ook weer 2 Spaanse clubs met power.

Momenteel wat lager in de rangschikking, maar toch al heel wat jaren in La Liga. Villareal speelde ook dit jaar weer in de Europa League. Ze werden nipt uitgeschakeld in de 8ste finale door Marseille.

Tenslotte sluit Girona het seizoen af tegen Granada. Dat zou een driepunter moeten worden. Granada speelt bijna zeker volgend jaar in de Liga 2. Ze staan nu op de op een-na-laatste plaats. Om in La Liga zelf te blijven zouden ze nog 13 punten moeten ophalen op Celta. Dat is zelfs op papier niet meer haalbaar.

Dit vind je misschien ook leuk