Gran Canaria wil dringende herverdeling van minderjarige migranten

door admin
minderjarige migranten

Antonio Morales, de president van het Cabildo van Gran Canaria, heeft een dringende oproep gedaan aan de Spaanse overheid en andere autonome regio’s voor een snelle en solidaire herverdeling van minderjarige migranten naar het vasteland.

Morales benadrukt de noodzaak van onmiddellijke actie. Daarmee wil hij voorkomen dat jongvolwassen migranten na hun 18e levensjaar vastzitten op het eiland zonder perspectief.

Overbevolking

Deze oproep volgt na tragische incidenten waarbij twee jonge migranten in Telde gewond raakten. Het benadrukt bovendien de zorgwekkende overbevolking in de opvangcentra op de Canarische Eilanden. Gran Canaria huisvest momenteel meer dan 3.500 minderjarige migranten, wat meer dan 50% van het totaal van het archipel vormt. Morales wijst op de onhoudbare situatie en bekritiseert het gebrek aan adequate opvangvoorzieningen en middelen voor deze jongeren.

Druk op de overheid

Morales roept de Spaanse regering op om wetgevende veranderingen te versnellen. Hij dringt erop aan dat de autonome regio’s, waarvan de meeste door de PP worden bestuurd, hun blokkade beëindigen en hun verantwoordelijkheid nemen door migranten naar hun bevolkingsaantallen en beschikbare middelen op te nemen.

Zorg voor jongvolwassenen

De president benadrukt de noodzaak van betere begeleiding en integratieprogramma’s voor jongvolwassen migranten om te voorkomen dat zij na hun 18e zonder middelen en perspectief op straat belanden. Hij dringt aan op meer inzet van zowel de Canarische als de nationale overheid om deze jongeren de benodigde ondersteuning te bieden. Morales uitte ook zijn diepe verdriet over het onbekende, maar aanzienlijke aantal mensen dat recentelijk is omgekomen in de wateren rond de Canarische Eilanden, wat de ernst van de migratiecrisis onderstreept.

Op de Canarische Eilanden, met name op het grootste eiland Gran Canaria, is er een aanzienlijke toename van minderjarige migranten die alleen op pad zijn gegaan. In januari kwamen er al meer migranten aan dan in het hele eerste halve jaar van 2023. Deze jongeren kunnen terecht in speciale opvangcentra, maar die raken vol.

Dit vind je misschien ook leuk