Gratis glas kraanwater verplicht in de Spaanse horeca

door admin
Gratis glas kraanwater verplicht in de Spaanse horeca

Horecagelegenheden hebben vanaf nu de verplichting om hun gasten gratis kraanwater aan te bieden, om zo het gebruik van wegwerpflessen terug te dringen. Ook moeten winkels aankopen in het groot stimuleren.

Het doel van de nieuwe wet is om de productie van afvalstoffen te verminderen en het beheer van afvalstoffen die niet kunnen worden vermeden, te verbeteren. En om meer gerecyclede materialen te hergebruiken in de circulaire economie. De invoering van de twee nieuwe belastingen -op plastic voor eenmalig gebruik en op het storten en (mee)verbranden van afval- is uitgesteld tot 1 januari 2023.  

Belasting op plastic

De belasting geldt voor alle verpakkingen die worden gebruikt voor het verpakken, beschermen, het distribueren en afleveren van goederen, zoals plastic bekertjes of plastic rollen voor het verpakken die breuk tijdens het transport van producten moeten voorkomen. Concreet betekent dit alle in de EU-27 gefabriceerde, ingevoerde of aangekochte verpakkingen die niet-herbruikbare kunststof bevatten, inclusief de sluitingen. Deze belastingen bedragen 0,45 euro per kilo. 

Uitzonderingen

De belasting geldt niet voor soorten verf, inkt, lak en lijm die worden verwerkt in verpakking, beschermingsmateriaal, in de behandeling van producten of bij de distributie van producten. Ook verpakkingen van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen, voeding voor medisch gebruik, zuigelingenvoeding voor gebruik in ziekenhuizen of gevaarlijk medisch afval zijn uitgesloten. Dat geldt ook de plastic ronde kuilvoerbalen die worden gebruikt in de landbouw en de veeteelt. 

Ook deze belasting wordt per 1 januari 2023 ingevoerd

De tweede belasting die op 1 januari 2023 wordt ingevoerd, is die op het storten en (mee)verbranden van afval. Deze belasting wordt in de wet omschreven als een ‘belangrijk economisch instrument ter bevordering van de circulaire economie en de verwezenlijking van de doelstellingen voor hergebruik en recycling van afval. 

Dit vind je misschien ook leuk