Haai zorgt voor paniek en sluiting strand op Gran Canaria

door admin
haai, hamerhaai

De Playa de Melenara aan de oostkust van Gran Canaria blijft gesloten voor zwemmers na de waarneming van een haai afgelopen zaterdag.

De lokale politie van Telde en het bedrijf Proactiva, dat toezicht en reddingsdiensten verleent op het strand, zullen vanochtend een eenheid drones inzetten om het gebied te doorzoeken op zoek naar de haai.

De haai werd zaterdagmiddag rond 17.00 uur gemeld door de strandwachten. Dat leidde tot de onmiddellijke sluiting van het strand en de inzet van een zoekactie met jetski’s. Helaas leverde deze zoekactie geen resultaat op.

Drones als zoekmiddel

Volgens een woordvoerder van de lokale politie van Telde blijft het strand gesloten tot de drones het gebied hebben doorzocht en er meer duidelijkheid is over de aanwezigheid van de haai. Het doel is om de veiligheid van de strandgangers te waarborgen voordat het strand weer wordt opengesteld.

Reacties en sociale media

Verschillende strandgangers filmden en deelden beelden van de haai. Volgens deskundigen lijkt het te gaan om een hamerhaai. Het zeedier zwom, in tegenstelling tot zijn normale gedrag, dicht bij de kust. Deze video’s zorgden voor verbazing en soms angst en paniek onder de badgasten.

De inzet van drones is een innovatieve stap in de zoektocht naar de haai. Hiermee hopen de autoriteiten snel duidelijkheid te krijgen over waar de haai zich bevindt en de veiligheid van de strandbezoekers te kunnen garanderen. Tot die tijd blijft de Playa de Melenara gesloten voor zwemmers.

Hamerhaai

De aanwezigheid van haaien rond de Canarische Eilanden is normaal. De grote hamerhaai, het grootste lid van zijn familie, kan wel zes meter lang worden, Het is een opvallende verschijning met zijn brede, bijna rechte ‘hamer’ of kop. Hamerhaaien zijn solitaire en krachtige zwemmers die zich zowel in ondiep water langs de kust als op grotere dieptes in de oceanen begeven. Hun dieet bestaat voornamelijk uit roggen en kleine vissen, maar ze kunnen ook andere haaien aanvallen en eten. De brede kop helpt hen bij het opsporen van prooidieren die vaak onder het zand verborgen liggen. Hoewel aanvallen op mensen uiterst zeldzaam zijn, komen haaien zelden zo dicht bij de kust, meestal alleen als ze zwak of ziek zijn.

Voor duikliefhebbers bieden de Canarische Eilanden enkele van de beste plekken ter wereld om te duiken met haaien, waaronder hamerhaaien. El Hierro is bijvoorbeeld bekend om zijn rijke zeeleven en de mogelijkheid om verschillende soorten haaien te observeren tijdens het duiken.

Lees ook: Hamerhaai gespot dicht bij de kust van Galicië

Dit vind je misschien ook leuk