Haatmisdrijven tegen LGBTI Spanje en Europa bereikte ongekend hoogtepunt in 2022

door Else BeekmanElse Beekman
Gepubliceerd: Laatst gewijzigd
Haatmisdrijven tegen LGBTI Spanje en Europa bereikte ongekend hoogtepunt in 2022

Uit het laatste onderzoeksrapport van de ngo International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association Europe, kortweg ILGA Europe, blijkt dat 2022 het meest gewelddadige jaar was voor LGBTI-mensen van de afgelopen tien jaar.

Haatspraak door openbare instanties oorzaak van misdrijven tegen LGBTI

Volgens de organisatie ligt de haatspraak door politici, religieuze leiders, rechtse organisaties en de media hieraan ten grondslag: “Zij zijn immers degenen die al een podium hebben en het – en in dit geval veelal het slechte – voorbeeld geven. Dit voorbeeld vertaalt zich in daadwerkelijk fysiek geweld, waardoor LGBTI-mensen zich onveilig voelen in heel Europa,” zo meldt de directrice van ILGA Europe.

Deze ngo, welke meer dan 700 organisaties uit 54 landen vertegenwoordigt, meldt dat in 2022 het aantal moorden op LGBTI-mensen en het aantal zelfdodingen zijn toegenomen. Als voorbeeld worden twee terroristische aanslagen op LGBTI-bars in Noorwegen en Slowakije genoemd waarbij er enkele doden en tientallen gewonden vielen.

Spanje toonaangevend in reactie op geweld tegen LGBTI-doelgroep

Hoewel het haatzaaien en de gevolgen ervan een ongekende hoogte hebben bereikt, nemen de vervolgingen en de straffen bij rechtbanken op dit gebied wel toe. Hierbij worden Finland en Spanje geprezen vanwege hun enorme inspanningen om alle doelgroepen te beschermen tegen elke vorm van geweld en inclusiviteit te bevorderen.

De Europese ngo noemde ook het aannemen van de eerste transwet in Spanje een groots moment voor Europa. Deze transwet werd eerder deze maand goedgekeurd waarbij het mogelijk is dat personen vanaf 16 jaar zelfstandig hun geslacht kunnen wijzigen in het bevolkingsregister. Hier zijn niet langer onderzoeken of handtekeningen van anderen voor nodig.

Ondanks voorbeeldfunctie nog altijd veel misdrijven in Spanje

Ondanks deze progressieve houding van een groot deel van de Spaanse regering waarschuwt de ngo dat het aantal haatmisdrijven in Spanje nog altijd een ‘ernstig probleem’ vormt. Volgens gegevens van het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken werden er in 2021 maar liefst 466 haatmisdrijven geregistreerd, een stijging van 68 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. Een op de vier haatmisdrijven was toen gericht op mensen van de LGBTI-doelgroep.

Daarnaast hekelt ILGA Europe het feit dat er in Spanje nog altijd bekeringskampen en -therapieën worden aangeboden, voornamelijk vanuit religieuze hoek. Zo geeft bijvoorbeeld het bisdom Alcalá de Henares nog altijd cursussen om ‘homoseksualiteit te genezen’. De nieuwe transwet in Spanje verbiedt echter dit soort therapieën.

Omdat dit niet alleen in Spanje gebeurt, maar in heel Europa, dringt de ngo erop aan om dringend een ‘staatspact’ te bevorderen tegen haatzaaien. “We hebben wetten, maar haat zal altijd blijven bestaan. Zolang dit wordt gevoed door openbare instanties zullen LGBTI-mensen slachtoffer blijven van agressie en misdrijven.”