Hevige hagelstorm teistert Valencia en Albacete

door admin
Hevige hagelstorm teistert Valencia en Albacete

De storm, waarvoor door verschillende weerdiensten al was gewaarschuwd, zorgde voor ernstige verkeersproblemen en aanzienlijke schade aan gewassen en eigendommen.

In de binnenlandse regio’s van Valencia waren gele waarschuwingen voor hevige regenval en onweer afgegeven. Echter, de impact van de hagelstorm was uitzonderlijk zwaar. De A-3 snelweg bij Requena was volledig bedekt met ijsballen. Dat leidde tot veel problemen en verkeerschaos.

Op sociale media werden gedurende de middag verschillende video’s gedeeld die de chaos en de omvang van de hagel lieten zien. In deze tweet  beelden van de grootte van de hagelstenen. In een andere tweet is slechts een vage witte wereld te zien. Tot slot in deze tweet krijg je een beeld van de chaos die door de hagelbui ontstond op de nationale weg N322.

Zorgen over impact van hagel op wijngaarden

De Valenciaanse Boerenvereniging uitte op Twitter bezorgdheid over de impact van de hagel, met name op de wijngaarden. Honderden hectares wijngaarden in de regio staan aan de vooravond van de druivenoogst en zouden volledig kunnen zijn verwoest door het natuurgeweld.

Hagel zo groot als pingpongballen

Ook Albacete bleef niet gespaard. In het gebied rond Villatoya werden in een tijdsbestek van slechts enkele minuten auto’s, gebouwen en straten bedekt door hagelstenen ter grootte van pingpongballen. Hoewel het beeld deed denken aan een winterse setting, ging het hier om een zomerse hagelstorm die zich met een snelheid van meer dan 50 km/u naar het noordoosten bewoog.

Nieuwe DANA

Meteorologen waarschuwen dat het noodweer aanhoudt. Later deze week wordt een nieuwe DANA (geïsoleerd lagedrukgebied boven warm zeewater) verwacht die meer neerslag zal brengen, met name in het Middellandse Zeegebied en de Balearen.

Dit vind je misschien ook leuk