Internationale autodiefstalbende in Spanje ontmanteld die gericht was op exclusieve auto’s

door admin
autodiefstalbende

De Guardia Civil heeft 21 personen gearresteerd op verdenking van het stelen van exclusieve auto’s. Bij de operatie rond deze autodiefstalbende werden miljoenen aan activa in beslag genomen.

De bendeleden zijn gearresteerd op verdenking van georganiseerde misdaad, internationale autodiefstal, witwassen van geld, fraude, documentvervalsing, illegaal wapenbezit, schadevergrijpen, identiteitsdiefstal, autodiefstal en heling.

Autodiefstalbende ging internationaal te werk

De operatie – Vallota genoemd – begon in 2022 na meerdere meldingen van luxe autodiefstallen in Las Rozas. De politie bracht hiermee een geavanceerd crimineel netwerk aan het licht dat zich uitstrekt over meerdere landen. De gestolen voertuigen, voornamelijk luxe auto’s uitgerust met geavanceerde antidiefstalsystemen, werden gestolen in zowel Zweden als Spanje. De criminelen “vermomden” de voertuigen vervolgens in Spanje door het veranderen van kentekenplaten en documentatie. Vervolgens werden ze naar Frankrijk en uiteindelijk naar Mauritanië of rechtstreeks naar Roemenië verzonden.

Hoge mate van specialisatie

Wat deze criminele organisatie onderscheidt, is het gebruik van geavanceerde elektronische apparaten voor diefstal. Dat wekt bij onderzoekers vermoedens over hun hoge mate van specialisatie. De dieven gebruikten geavanceerde technologie om beveiligingssystemen te omzeilen en binnen enkele seconden nadat de voertuigen waren geparkeerd, de controle over de voertuigen te krijgen.

Inbeslagname en samenwerking

Een reeks gecoördineerde invallen door wetshandhavingsautoriteiten richtte zich op meerdere locaties in heel Madrid. Ook in Villaviciosa de Odón en verschillende steden in de provincie Toledo werden invallen gedaan. Deze leidden tot de inbeslagname van 64 waardevolle voertuigen ter waarde van meer dan €4 miljoen, samen met een overvloed aan elektronische apparaten die werden gebruikt om beveiligingssystemen te omzeilen, met een waarde van meer dan €700.000. Bovendien namen de autoriteiten vuurwapens in beslag.

Internationale samenwerking

Het succes van Operatie Vallota werd mogelijk gemaakt door nauwe samenwerking tussen de Spaanse Guardia Civil, de Verkeerssector van Madrid en internationale partners zoals EUROPOL, de Roemeense politie, de Franse Nationale Gendarmerie en hun respectieve binnenlandse instanties.

Dit vind je misschien ook leuk