Inwoners: "Barcelona is een themapark met ons als figuranten"

door admin
Inwoners: "Barcelona is een themapark met ons als figuranten"

Althans, voor de inwoners. Recent heeft de ombudsman van Barcelona de gemeente opgeroepen om meer bescherming te bieden tegen de effecten van de massale toeristenstroom. Hij stelde daarbij vast dat er tot wel zeven rechten van de burgers worden geschonden. 

Ter illustratie van deze situatie dient de dagelijkse routine rond de Sagrada Familia, een van Barcelona’s grootste trekpleisters. Een onaflaatbare stroom bussen zet hier toeristen af die vervolgens in grote groepen naar het beroemde monument trekken. Daar bevolken lange rijen in hun mobieltjes of stadsplattegronden verdiepte toeristen de stoepen op zo’n manier dat lokale bewoners, zoals de bejaarde Encarna met haar rollator, moeite hebben om erlangs te komen. 

“Het is ons dagelijks brood. Het is wat het is,” zegt Encarna, die ondanks het wonen op meer dan vijf straten van het monument, de effecten van een icoon dat bijna 3,8 miljoen bezoekers per jaar ontvangt, ondergaat.

Themapark met de buren als figuranten

Het massatoerisme heeft volgens buurtbewoners de omgeving van de Sagrada Família veranderd in “een themapark met de buren als figuranten.” De aanklacht is gebaseerd op specifieke kwesties, zoals het feit dat toeristenbussen rijden en parkeren op plaatsen waar dat verboden is. Dat er nog steeds souvenirwinkels worden geopend ondanks het verbod. Of dat veel bars nog steeds profiteren van de terrasuitbreidingen van de pandemie, hoewel die niet meer van kracht zijn. De grote nadruk op toeristische diensten leidt verder tot hogere prijzen in restaurants en bars in het gebied. Bovendien kan de concentratie van toeristen in bepaalde periodes ook het openbaar vervoer belasten. 

Gemeente reageert met ‘lapmiddelen’

Het zijn voorbeelden van de negatieve kant van het toerisme. Volgens de ombudsman reageert de gemeente met ‘lapmiddelen’. Zijn er teveel souvenirwinkels, dan komt er tijdelijk een stop op de verstrekking van vergunningen. Leidt de toename van de toestroom tot meer criminaliteit, worden er meer politieagenten naar het gebied gestuurd.

De huidige aanpak van deze problemen vormen slechts een pleister op de wond in zijn ogen. Er zou meer holistisch naar toerisme gekeken moeten worden. In de optiek van de ombudsman is het toerisme in Barcelona een fenomeen dat inmiddels 7 stedelijke rechten van burgers schendt. Daaronder het recht op vreedzaam samenleven, openbare ruimte, huisvesting, milieu, rust, mobiliteit en veiligheid.

Bijna 28 miljoen bezoekers per jaar

El País becijferde eerder dit jaar dat Barcelona met 1,6 miljoen inwoners in 2019 bijna 28 miljoen bezoekers ontving. Daarvan verbleven 17,3 miljoen toeristen in de stad en nog eens 10,5 daarbuiten. In 2022 ontving Barcelona 11% meer toeristen dan een decennium eerder. Ondanks een afname tijdens de pandemie, tonen recente cijfers aan dat het toerisme weer op het niveau van voor de crisis is. Dit heeft geleid tot een toename van de ongemakken voor de bevolking. Uit een enquete blijkt dat in 2012 96,1% van de bevolking geloofde dat toerisme gunstig was voor de stad, nu denkt slechts 67% dat.

Massatoerisme is een complex probleem

Het stadsbestuur van Barcelona heeft gereageerd op de oproep van de ombudsman en heeft verklaard dat het al bezig is met het herzien van het toeristisch beleid. Ze benadrukken dat ze begrijpen dat het massatoerisme een complex probleem is dat veel aspecten van het stadsleven beïnvloedt. Daarom werken ze aan een meer geïntegreerde aanpak om de negatieve effecten te beperken en tegelijkertijd de positieve economische impact van het toerisme te behouden.

De toeristische sector zelf heeft volgens Eldiario.es ook op de situatie gereageerd. Sommige vertegenwoordigers zijn bezorgd over mogelijke beperkingen, terwijl anderen de noodzaak erkennen om een evenwicht te vinden tussen het bevorderen van het toerisme en het beschermen van de levenskwaliteit van de bewoners.

Bekijk ook: Juridische uitdagingen staan voltooiing van Sagrada Familia in de weg

Dit vind je misschien ook leuk