Het stadsbestuur van Málaga heeft een bewustwordingscampagne gelanceerd gericht op toeristen. Men wil er ongepast gedrag verbeteren en kledingvoorschriften geven. De campagne komt als reactie op toenemende klachten van lokale bewoners, met name in het drukbezochte stadscentrum.
Deze zomer stroomden de sociale media vol met berichten van gefrustreerde inwoners die zich ergerden aan toeristen die in zwemkleding of met ontbloot bovenlijf door de straten liepen, met name in de bekende winkelstraat Calle Larios.
Vier belangrijke speerpunten
De nieuwe campagne van het stadsbestuur focust op vier speerpunten: gepaste kleding, overlast door geluid, afvaldumping en respect voor voetgangerszones. Op 17 strategische punten in de stad, waaronder populaire toeristische gebieden, zijn borden geplaatst. Deze zijn zowel in het Spaans als Engels opgesteld, zodat de boodschap duidelijk is voor zowel lokale bewoners als buitenlandse bezoekers.
Op de borden worden eenvoudige gedragsregels benadrukt zoals: “Viste de forma completa” (draag gepaste kleding), “Las aceras son para los peatones” (stoepen zijn voor voetgangers), verwijzend naar het correct gebruik van de stoepen zonder hinder te veroorzaken voor voetgangers. Deze regels zijn volgens het stadsbestuur essentieel voor het behoud van de leefbaarheid en de harmonie in de stad.
Kritiek van Britse media
Wat begon als een lokale kwestie, heeft zelfs de internationale pers bereikt, met name in Groot-Brittannië. Britse media zoals de Daily Mail en GB News reageerden met gemengde gevoelens op de campagne. In hun berichtgeving werd de humoristische kant van de situatie benadrukt. Zo werden de regels afgeschilderd als een direct gevolg van het gedrag van Britse toeristen. “De Malagueños zijn het zat om onze achterwerken en buiken te zien”, grapte een van de kranten.
Stijgende ergernis onder bewoners
Ondanks de luchtige toon van de buitenlandse pers is de kwestie in Málaga zelf uiterst serieus. Met de slogan “Disfruta al máximo de Málaga” nodigt de stad toeristen uit om volop te genieten van hun verblijf, maar altijd met respect voor de omgeving en haar bewoners. Málag is ook niet de enige stad die paal en perk wil stellen aan ongepast gedrag van toeristen. Ook andere populaire toeristische bestemmingen hebben maatregelen genomen om de overlast van toeristen te beperken en de balans tussen bezoekers en inwoners te verbeteren.
In Barcelona voerde het stadsbestuur beperkingen in op de verhuur van toeristische appartementen en lanceerde eveneens bewustwordingscampagnes over gepast gedrag. Op Mallorca en de andere Balearische eilanden hebben lokale autoriteiten stappen ondernomen om het lawaai en ongepast gedrag in toeristische gebieden te verminderen, na protesten en campagnes tegen massatoerisme. De eilandbesturen voerden een nultolerantiebeleid in en deelden direct boetes uit bij ongepast gedrag, zoals openbare dronkenschap. Tot slot heeft ook Athene campagnes gestart om toeristen over gewenst gedrag te informeren om de overlast op het dagelijks leven van inwoners te beperken.