Laat je verrassen door deze toeristische route in provincie Alicante

door Elize van Loon
toeristische route,

De prachtige toeristische route leidt je over kliffen, langs de vuurtoren van Albir, geeft je inzicht in de geschiedenis van militairen en geeft een inkijk in het leven van de Romeinen.

Het gemeentebestuur van Alfàs del Pi, in de provincie Alicante, heeft een toeristische route van 13 kilometer uitgezet die loopt door de zes gebieden die de erkenning Centro Azul hebben gekregen. De route kent acht haltes en neemt je mee langs plekken om een deel van het lokale erfgoed te leren kennen.

Zes gebieden hebben het Europese milieucertificaat van ADEAC, de vereniging voor milieu- en consumenteneducatie, ontvangen. Dat zijn het milieu-interpretatiecentrum van de vuurtoren van Albir; het milieu- en landschapsinterpretatiecentrum ‘Los Carrascos’; het milieu-interpretatiecentrum ‘La Antigua Cantera’; het milieueducatiecentrum ‘Los Carabineros’; het openluchtmuseum Villa Romana de l’Albir en de culturele ruimte Escoles Velles.

Route geeft bekendheid aan erfgoed

Burgemeester Vicente Arques van L’ Alfàs del Pi lichtte toe dat het de Europese gemeente is met de meeste Blauwe Centra. De nieuwe toeristische geeft hier meer bekendheid geven aan. Blauwe centra zijn gebieden met een hoge erfgoedwaarde die in een staat van verval verkeerden en totaal verlaten waren. Nu zijn ze een voorbeeld voor andere gemeenten, zoals de eerste vuurtoren in de Valenciaanse Gemeenschap, of het eerste Openluchtmuseum Villa Romana de Albir.

Als onderdeel van deze voortdurende inspanning om het natuurlijk erfgoed te herstellen, te behouden en te verspreiden, zal l’Alfàs del Pi gastheer zijn van het 2e Internationale Blauwe Vlag Congres ‘Duurzaamheid, Gezondheid en Veiligheid’. Dit wordt op 22, 23 en 24 oktober van dit jaar gehouden.

Meer over de Blauwe Centra 

Het interpretatiecentrum van de vuurtoren van L’Albir is sinds 2013 een Blauw Centrum. Ook kwam in dat jaar de Vuurtorenroute van Albir op de lijst. In 2017 kwam ook het CEA Carabineros op de lijst van Blauwe Centra. De uitgebreide renovatie van een historisch gebouw in l’Alfàs dat in onbruik was geraakt, gaf het een nieuw leven als Milieueducatiecentrum. Het is nu een ruimte van waaruit milieubewustzijn, houdingen en waarden ten opzichte van het milieu kunnen worden overgedragen. De kazerne van de Carabineros de l’Albir werd gebouwd in 1829, hetzelfde jaar waarin het Koninklijk Korps Kust- en Grenswachters werd opgericht.

Een jaar later kreeg ook CIPM Los Carrascos de erkenning. Dit perceel van 11.000 m² herbergt meer dan 200 plantensoorten. Het is een van de bosgebieden met de hoogste concentratie inheemse planten die openbaar worden tentoongesteld. Ook is het voorbeeld voor het behoud van wilde flora in de regio. In 2020 werd het Centro de Interpretación Medioambiental la Antigua Cantera de l’Albir een Blauw Centrum. Het is een recreatief en duurzaam recreatiegebied in het natuurpark Serra Gelada. Daarnaast kreeg het Openluchtmuseum Villa Romana de l’Albir in 2021 de status van Blauw Centrum. Tot slot werd in 2023 het Espai Cultural Escoles Velles toegevoegd. Het gebouw stond jaren leeg maar doet nu dienst als centrum voor culturele en milieu-initiatieven. Daarnaast is het een toeristisch informatiepunt dat deel uitmaakt van het Toeristische Informatienetwerk van de Valenciaanse Gemeenschap. Dit maakt de toeristische route compleet.

Dit vind je misschien ook leuk