Langdurig winterweer in Spanje de komende tijd

door admin
het weer, aemet harde wind en hoge golven

Terwijl Spanje zich opmaakt voor een weekend vol regen en wind, kondigt zich alweer een nieuwe storm aan die mogelijk de naam Monica zal dragen. Deze storm zorgt voor een voortzetting van het onstuimige weer met meer regen en sneeuw.

Maar hoe lang zal dit winterse weer nog aanhouden? De vooruitzichten voor volgende week beloven volgens Eltiempo.es weinig verandering: het blijft koud met aanhoudende regenval.

Wisselvallig weekend

Dit weekend zullen de regen en sneeuw voornamelijk het noorden van het Iberisch Schiereiland treffen. Met frequente en intense neerslag. Zaterdag breidt de regen zich uit naar het gehele binnenland, zij het erg onregelmatig. De mogelijke storm Monica, die als de dertiende grote impactstorm van het seizoen zou worden bestempeld, zal zondagochtend vanuit het westen van Frankrijk het land binnenkomen, en vooral gevolgen hebben voor de noordelijke helft van het schiereiland. Gebieden daar kunnen rekenen op overvloedige neerslag.

Aanhoudende regen en sneeuw

Na het weekend blijft de nieuwe storm, die Frankrijk doorkruist en naar de Middellandse Zee trekt, zorgen voor neerslag en een toename van de wind. Stormen zullen de kusten blijven teisteren. Maandag zullen de regens zelfs de Andalusische Middellandse Zeekust, Ceuta en Melilla kunnen bereiken,. Ondertussen houdt de regen in het noorden van het schiereiland aan. Daar daalt de sneeuwgrens ook door de instroom van een nieuwe polaire luchtmassa.

Sneeuw in de bergen

Maandag kan er opnieuw sneeuw vallen in alle bergketens tussen 700 en 900 meter. Dinsdag nadert de storm het Middellandse Zeegebied. In combinatie met een hogedrukgebied boven de Azoren, zal een noordenwind zorgen voor aanhoudende neerslag, dus grote kans op sneeuw, in het Cantabrisch gebergte en de Pyreneeën. Ook zal het mogelijk sneeuwen in het noorden van het Iberisch systeem en het Centraal Systeem. De sneeuwgrens ligt tussen 700 en 900 meter, maar stijgt tegen het einde van de dag.

Onzekerheid over de lange termijn

Hoewel er onzekerheid bestaat, wijzen de huidige modellen erop dat vooral het noorden en noordwesten van het schiereiland de hele week te maken kunnen krijgen met neerslag. De rest van het land zal minder neerslag zien.

Koude week in het vooruitzicht

Na de passage van storm Louis zijn de temperaturen gedaald, maar van een koudegolf is geen sprake. Hoewel de temperaturen zondag tijdelijk stijgen door de warmere lucht die de nieuwe storm met zich meebrengt, zal er achter deze storm een nieuwe koude polaire luchtmassa Spanje bereiken.

De temperaturen zullen maandag opnieuw dalen, met een lichte stijging op dinsdag, gevolgd door een nieuwe daling op donderdag. Over het algemeen zullen de temperaturen iets onder het normale niveau voor deze tijd van het jaar liggen, een verademing na weken van ongewoon warm weer.

Dit vind je misschien ook leuk