Málaga heeft primeur in Spanje met eerste openbare dierenbegraafplaats

door admin
dierenbegraafplaats, huisdieren

Málaga is de Andalusische provincie met het grootste aantal huisdieren. Volgens gegevens van het Officiële College van Dierenartsen zijn er meer dan 350.000 geregistreerde huisdieren. Alleen al in de stad Málaga zijn er 100.000 honden. Dit jaar opent de eerste openbare begraafplaats voor huisdieren van Spanje in Málaga.

De begraafplaats ligt bij de begraafplaats in San Gabriel. Parcemasa gaat het beheer doen. De plenaire commissie voor milieuduurzaamheid heeft deze week definitief goedkeuring gegeven aan het dossier waarin toestemming wordt gegeven voor de start van dit lokaal en economisch initiatief. De accommodatie is klaar is voor gebruik, de tarieven zijn vastgesteld. Ook heeft Parcemasa de statuten gewijzigd om deze nieuwe activiteit op te nemen in de dienstenportefeuille. Het initiatief kreeg uiteindelijk de steun van de gemeenteraadsfractie van de Partido Popular en de onthoudingen van de fracties van de Partido Socialista, Vox en Con Málaga.

Dit zijn de faciliteiten van de dierenbegraafplaats

Het complex is gebouwd volgens de criteria van duurzaamheid en energie-efficiëntie, meldt de gemeenteraad van Málaga. Er een gebouw met een receptie, kantoorruimte, praktijkruimte voor dierenartsen en toiletten, een crematorium en een afscheidsruimte.

De locatie heeft ook een groene ruimte voor het bijzetten van as en een begraafplaats. Behalve voor cremeren en begraven kun je ook op de begraafplaats voor andere diensten. Zoals bijvoorbeeld het overbrengen van dode dieren, het houden van een afscheidsceremonie, het huren van nissen en het uitschrijven van huisdieren. Er is een investering mee gemoeid van ruim 1 miljoen euro.

Dierenbegraafplaats in april in gebruik

De laatste mijlpaal zal de publicatie zijn van het dossier in het Staatsblad van de Provincie (BOP), waarmee een ingewikkeld administratief proces wordt afgerond dat de opening van deze nieuwe faciliteiten in de komende maanden mogelijk zal maken. Daarmee komt het gemeentebestuur een belofte die is gedaan in het programma 2023-2027 van het gemeentebestuur. De eerste begrafenissen zullen waarschijnlijk in april plaatsvinden.

Uit een enquête die deel uitmaakt van het marktonderzoek en de economische haalbaarheidsstudie die voor het project zijn uitgevoerd, blijkt dat 89% van de mensen met een hond een van de diensten van Parcemasa zou afnemen. De crematie staat op nummer een, met 64%. Daarna volgen begrafenis (54%), huur van een nis (42%), huur van een bewaarplaats voor de urn (45%), overdracht (44%) en afscheidsceremonie (39%).

Prijzen

De prijzen van deze dierenbegraafplaats zijn als volgt: een individuele crematie van een huisdier kost tussen de 170 en 210 euro, afhankelijk van het gewicht van het huisdier. De kosten voor een collectieve begrafenis liggen tussen de 40 en 60 euro.

Begraven in het herinneringspark kost tussen de 250 en 425 euro, afhankelijk van het gewicht van het dier. Daar komen 25 euro onderhoudskosten bij. De prijs stijgt ook naargelang het aantal gekozen jaren. Als je kiest voor de optie zonder onderhoud, betaal je tussen 450 tot 975 euro. Ook deze prijs hangt af van het gewicht van het huisdier.

Dit vind je misschien ook leuk: Huisdierenpark geopend op luchthaven van Madrid Barajas 

Dit vind je misschien ook leuk