Massatoerisme blijft punt van zorg in populairste Spaanse bestemmingen

door admin
Massatoerisme blijft punt van zorg in populairste Spaanse bestemmingen

Grote spelers in de toeristische industrie beweren dat dit slechts een seizoensgebonden probleem is dat zich voordoet tijdens het hoogseizoen en op sommige plaatsen in het land. Maar de gevolgen van dit overweldigende toerisme worden gevoeld door de lokale bevolking, waar in de zomerperiode meer dan 25 toeristen per inwoner kunnen worden geregistreerd.

Massatoerisme geen exclusief Spaans probleem

Volgens José Luis Zoreda, de uitvoerend vicevoorzitter van de toeristische organisatie Exceltur, is massatoerisme geen exclusief Spaans probleem. Hij wijst op andere landen en steden zoals Amsterdam, Florence, Venetië en New York, die al maatregelen nemen om de druk van het toerisme te verminderen. Hij benadrukt dat er internationale bewegingen zijn om de impact van toerisme om specifieke redenen te verminderen, en deze zullen ook Spanje vroeg of laat bereiken.

Lees ook: Bezwijkt de Costa Brava aan overtoerisme?

Getroffen Spaanse regio’s

In Spanje worden bepaalde regio’s al geconfronteerd met extreem massatoerisme. Peñíscola, gelegen aan de kust van de provincie Castellón, leidt de lijst van Spaanse steden met het hoogste toeristische overschot. Met 25,4 toeristen per inwoner en jaarlijks 200.943 toeristen, terwijl de lokale bevolking slechts 7.882 inwoners telt, wordt Peñíscola geconfronteerd met de uitdaging van het beheren van de impact op het milieu.

Albarracín, gelegen in Teruel, is de tweede stad met het hoogste toeristische overschot in Spanje. Met slechts 990 inwoners ontvangt het jaarlijks gemiddeld 23.119 bezoekers, wat resulteert in een verhouding van 23,35 toeristen per inwoner.

Punt van zorg: Vakantiehuizen

Een ander zorgpunt is de impact van vakantiehuizen op de lokale gemeenschappen. Exceltur heeft gewezen op de sociale problemen die zijn ontstaan door ongecontroleerde groei en illegale verhuur van woningen voor toeristisch gebruik. De huidige wetgeving heeft geleid tot een groeiende stroom van woningen van residentieel gebruik naar toeristisch gebruik, wat de leefomstandigheden en de huurmarkt heeft verstoord.

Ondanks de uitdagingen van massatoerisme blijft Spanje aantrekkelijk voor bezoekers. Het aantal internationale toeristen dat Spanje bezocht in 2023 overtrof zelfs de cijfers van vóór de pandemie in 2019. Het ministerie van Industrie en Toerisme schat het aantal toeristen dat in 2023 het land bezocht op liefst 84 miljoen. Definitieve cijfers moeten nog worden vrijgegeven.

Lees ook: Toeristische massificatie van Barcelona stoort ook toeristen zelf

Het land genereerde bovendien meer dan 108 miljard euro aan inkomsten uit toerisme, met een groei van 17,4% ten opzichte van 2019 en 23,8% ten opzichte van het voorgaande jaar. De regering zal niet langer de gegevens van 2019 als referentie nemen, aangezien de pandemie wordt beschouwd als een “reeds overwonnen cyclus.”

Dit vind je misschien ook leuk