Milieugroep dient klacht in tegen illegaal geparkeerde campers in Alicante

Tientallen campers illegaal in beschermd gebied Saladar de Agua Amarga

door admin
campers saladar de agua amarga

Een milieugroep heeft aangifte gedaan tegen vermeende illegale parkeerpraktijken van tientallen campers in het beschermde natte gebied Saladar de Agua Amarga in de provincie Alicante.

Amigos de los Humedales del Sur de Alicante (AHSA) diende haar klacht in bij de natuurbeschermingsdienst van de Guardia Civil (SEPRONA).

Toename van illegale kampeerders

AHSA meldt dat het al jarenlang een gewoonte is dat campers en omgebouwde voertuigen hier kamperen. De grond maakt deel uit van het beschermde natte gebied Saladar de Agua Amarga. De milieugroep krijgt bijval van de bewoners van de nabijgelegen woonwijk Urbanova. Zij merken het afgelopen jaar bovendien een opmerkelijke toename van het aantal voertuigen en mensen die illegaal kamperen in dit beschermde natuurgebied. “Soms overnachten wel honderd van dit soort voertuigen gedurende lange tijd naast het strand van Saladar zonder enige vorm van controle”.

Milieu-impact

Volgens de aanklagers heeft de “vorming van een permanente menselijke nederzetting een “belangrijke impact op de milieuwaarden van dit wetland.” De ecologen wijzen op de vervuiling van de kustwateren die kan ontstaan door het lozen van grijs water uit deze voertuigen. Dat gebeurde ook afgelopen zomer op het strand van Carabassí, in de gemeente Elx.

Wettelijke bescherming genegeerd

Amigos de los Humedales wijst erop dat het Saladar de Agua Amarga sinds de goedkeuring is opgenomen in de Catalogus van Wetlands van de Valenciaanse Gemeenschap. De wet op beschermde natuurgebieden van de Valenciaanse Gemeenschap verbiedt het kamperen zonder toestemming hier. Volgens de wetgeving is deze activiteit bovendien strafbaar.

Oproep tot handhaving

De actiegroep heeft ook een brief gestuurd naar het ministerie van Milieu. Daarin staat het verzoek om illegale kampeerpraktijken te bestraffen. Ze uiten eveneens kritiek op de administratie voor het jarenlang toestaan van illegaal kamperen in het Saladar de Agua Amarga. Dit, samen met de groei van het campertoerisme en het gebrek aan handhaving van de wetgeving, heeft een negatieve impact op dit reeds getroffen wetland.

Gemeentelijke onverschilligheid

De groep betreurt de “totale onverschilligheid van de gemeente Alicante ten aanzien van dit probleem”. De afbeelding van de gemeentelijke verbodsborden omringd door tientallen campers bestempelen ze als “pathetisch”.

Sinds de bestaande camperplaats op Playa de San Juan is opgegeven mist de gemeente Alicante een specifieke ruimte voor deze voertuigen. En dat botst met het feit dat dit type voertuig steeds populairder wordt onder Europese toeristen. Volgens de wethouder van Toerisme heeft dit type reiziger geen prioriteit voor de stad. Toch verzekerde burgemeester Luis Barcala dat er gezocht wordt naar een geschikte locatie voor een nieuwe camperplaats.

Toekomstige ontwikkelingen

In de nabije toekomst zullen campertoeristen die Alicante bezoeken mogelijk moeten uitwijken naar een gastvrijere bestemming als de bevoegde autoriteiten ingrijpen. Op korte afstand wordt het fenomeen herhaald. Bijvoorbeeld in de omgeving van de stranden van de kust van Elche, zoals La Marina. Daardoor zijn er plannen om parkeerplaatsen in de buurt aan te leggen die geschikt zijn voor dit doel.

Saladar de Agua Amarga

Het Saladar de Agua Amarga is een bijzonder en ecologisch waardevol natuurgebied. Het wordt gekenmerkt door zijn unieke zoutmoeras-ecosysteem. Dat type wetland is zeldzaam geworden langs de Middellandse Zeekust. Het ontleent zijn naam aan de zoute, bittere wateren (‘agua amarga’ betekent ‘bitter water’ in het Spaans)

Lees ook: Twintig campers en tenten verwijderd uit natuurgebied bij Nerja

Dit vind je misschien ook leuk