De milieupolitie SEPRONA van de Guardia Civil heeft in de gemeenten San Vicent del Raspeig en San Isidro in de provincie Alicante 40 ton aan bedorven voedsel in beslag genomen. Het ging met name om bedorven en ingevroren vlees, bestemd voor verkoop op ambulante markten. Twee personen en twee bedrijven worden onderzocht wegens distributie van deze voor de gezondheid onveilige voedingsmiddelen..
De grootschalige fraude met bedorven voedsel in Alicante werd al ontdekt tijdens een inspectie in april. SEPRONA voerde toen meerdere controles uit bij een loods waar verdachte activiteiten plaatsvonden. Deze ‘operatie Repelo’ was gericht op illegale praktijken zoals vervalsing, frauduleuze etikettering en onregelmatige distributie. Bij dit bedrijf in Sant Vicent del Raspeig, gespecialiseerd in de productie van hamburgers en kebabs, stuitten de agenten op verontrustende omstandigheden.
In de fabriek werden verschillende grondstoffen zonder enige vorm van tracering aangetroffen. Daarnaast bleken diverse vleessoorten en specerijen ruim over de houdbaarheidsdatum te zijn. Er werd zelfs een geheime loods ontdekt vanwaaruit het bedrijf clandestien opereerde. In de vriescellen lagen producten opgeslagen die al meer dan twee jaar ingevroren waren, voorzien van vervalste etiketten om hun houdbaarheid kunstmatig te verlengen.
Bedorven voedsel vernietigd
Na de ontdekkingen werden er, in samenwerking met de Dienst voor Voedselkwaliteitsinspectie van het Gezondheidscentrum van Alicante, verdere controles uitgevoerd. De betrokken producten werden daarop in beslag genomen en door een erkende afvalverwerker vernietigd. Het ging hier om enorme hoeveelheden hamburgervlees en andere vleessoorten die zonder twijfel een risico voor de volksgezondheid vormden.
Nieuwe ontdekking bedorven voedsel in San Isidro
In september deed SEPRONA nog een ontdekking tijdens een inspectie in een opslagcentrum in San Isidro. Hier werden eveneens grote hoeveelheden voedingsmiddelen aangetroffen waarbij de tracering, etikettering en houdbaarheidsdata niet klopten. Ook deze partij was afkomstig van een bedrijf uit Alicante en is inmiddels vernietigd.
Onderzoek naar betrokkenen
De eigenaren van de betrokken bedrijven, mannen van 44 en 54 jaar oud, worden momenteel onderzocht wegens vermoedelijke misdrijven tegen de volksgezondheid, fraude met voedselproducten en valsheid in geschrifte. Het onderzoek is in november overgedragen aan de Justitiële Autoriteiten in Sant Vicent del Raspeig. Daarnaast zijn alle overtredingen gemeld bij het ministerie van Gezondheid van de Generalitat Valenciana.
Risico’s van eten bedorven vlees
Als je bedorven vlees eet, loop je een aanzienlijk risico op een voedselvergiftiging. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals maag- en dasrmklachten met symptomen zoals misselijkheid, braken, diarree en buikkrampen. Bedorven vlees bevat vaak schadelijke bacteriën zoals SAlmonella, E.coli of Listeria. Die kunnen leiden tot bacteriële infecties met koorts, uitdroging en in ernstige gevallen ziekenhuis opname. Tot slot kunnen sommige bacteriën in bedorven vlees toxines produceren die ook bij verhitting niet verdwijnen. Deze toxines kunnen nog ernstigere gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals aantasting van het zenuwstelsel.
Lees ook: Regio Madrid blijft bedroven eten serveren aan bejaarden