Minstens 70 beren leven in de Pyreneeën en Andorra

door admin
Minstens 70 beren leven in de Pyreneeën en Andorra

Volgens het Europese project LoupO, gecoördineerd door de Autonome Universiteit van Barcelona (UAB), zijn sinds 2019 minstens 70 bruine beren (Ursus arctos) en acht grijze wolven (Canis lupus) geïdentificeerd in de Frans-Spaanse Pyreneeën en Andorra.

Onderzoekers hebben verklaard dat beide soorten, die deel uitmaken van het natuurlijke erfgoed van Spanje, Frankrijk en Andorra, grensoverschrijdende verspreiding vertonen. Hoewel de beer een broedpopulatie heeft in de centrale Pyreneeën (Haute Garonne, Ariège, Val d’Aran en Pallars), is de aanwezigheid van enkele wolvenmannetjes gevonden in de uitlopers en in de oostelijke Pyreneeën.

Bekijk ook: Spanje derde beste wildlife vakantiebestemming van Europa

Meer dan 500 niet-invasieve monsters

Sinds het begin van het project zijn meer dan 500 niet-invasieve monsters (haar, uitwerpselen, urine in de sneeuw) verzameld om beren en wolven in de Pyreneeën te identificeren. Evenzo hebben de genetische en ecologische gegevens (verkregen door camera’s, observaties, locatie van wilde en gedomesticeerde prooidieren) het mogelijk gemaakt om minimaal 70 verschillende beren in de Pyreneeën te identificeren en minimaal 4 wolven alleen aan de Catalaanse kant.
Ze hebben ook de aanwezigheid van enkele geïsoleerde wolven ontdekt, zowel in Aragon als in de Franse Pyreneeën.

De voedingsvoorkeuren van de beer en de vos

Het project heeft het mogelijk gemaakt om het microbioom en het dieet van de wolf en de beer te bestuderen. Op deze manier is bevestigd dat het dieet van deze dieren in de Pyreneeën voornamelijk van plantaardige oorsprong is en dat planten van de Fagaceae-familie (bijvoorbeeld beuk of eik) overheersen. Het dieet van de wolf is echter pas bepaald uit 11 uitwerpselen, en de meest gedetecteerde prooi is de ree.

Verspreidingskaarten

In het geval van de beer zijn dankzij deze gegevens verspreidingskaarten opgesteld op basis van hun aanwezigheid in het gebied om beheersmaatregelen van verschillende intensiteiten toe te passen. Hieronder het voorkomen van schade in nieuwe uitbreidingsgebieden. Zo wil men het anticiperen op mogelijke conflicten – met bijvoorbeeld boeren en hun vee – vergemakkelijken.

Duurzame ontwikkeling van grensgebied

Het onderzoek, met een budget van 1.250.109 euro, werd voor 65% gecofinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) via het INTERREG V-A Spanje-Frankrijk-Andorra-programma (POCTEFA 2014-2020), een Europees programma voor territoriale samenwerking gecreëerd om de duurzame ontwikkeling van het grensgebied tussen de drie landen te bevorderen.

Bekijk ook: Groep wandelaars in Spanje verrast door bruine beer

Dit vind je misschien ook leuk