In de afgelopen decennia is Spanje een populaire bestemming geworden voor Chinese migranten. Volgens het Spaanse statistiekbureau INE is de Chinese bevolking gegroeid van 6.482 in 1991 naar bijna 224.000 in 2023. Dit plaatst de Chinese gemeenschap op de zevende plaats in Spanje, achter onder andere Marokkanen, Roemenen en Colombianen.
De meeste Chinezen in Spanje wonen in Madrid en Barcelona. Gevolgd door de provincies Valencia, Alicante, Málaga en Las Palmas (Gran Canaria). De migratie van burgers uit China naar Spanje is toegenomen sinds China in 1978 de bewegingsvrijheid versoepelde. Volgens professor Gladys Nieto van de Universidad Autónoma in Madrid speelt de veranderende politieke en economische situatie in Europa hier ook een rol. Ondanks de groeiende aanwezigheid van mensen uit China in Spanje blijft de integratie van deze groep een uitdaging. De Chinese gemeenschap wordt vaak als gesloten gezien. Toch zijn er initiatieven zoals speciale verenigingen en clubs die helpen bij de integratie.
Mythes en vooroordelen
Een van de meest hardnekkige mythes is dat Chinese burgers in Spanje alleen bazars en restaurants runnen. Dat zijn winkels zoals de Action met alle producten die je maar kunt bedenken voor huis, tuin en kantoor en vaak ook kleding en dat alles voor zeer lage prijzen. José María Espín, adviseur van de Andalusische vereniging voor Chinese Ondernemers, merkt op dat deze misvatting langzaam verdwijnt. “In het dagelijkse leven is er steeds meer samenwerking en begrip tussen de Spaanse en Chinese gemeenschap,” zegt hij. Daarnaast wordt vaak ten onrechte gedacht dat Chinese ondernemers geen belasting betalen. Net als iedereen die meer dan 185 dagen in Spanje woont, zijn ook Chinezen verplicht belasting te betalen.
Chinese ondernemers breken uit traditionele sectoren
De Chinese gemeenschap in Spanje beperkt zich allang niet meer tot de traditionele bazars en restaurants. Steeds meer burgers uit deze groep richten bedrijven op buiten deze sectoren, bijvoorbeeld innovatieve technologiebedrijven. Daarnaast heeft het belastingverdrag tussen Spanje en China uit 2021 de dubbele belasting op winsten van bedrijven geëlimineerd. Dat maakt het voor Chinese ondernemers aantrekkelijker om in Spanje te investeren.
Verandering in perceptie over Chinezen
Ook culturele vooroordelen, zoals het idee dat Chinese mensen honden of katten eten, zijn hardnekkig. Volgens World Animal Protection eten slechts kleine groepen in China soms honden, een praktijk die sterk afneemt, met name onder de jongere generaties. Voor de meeste Chinezen zijn honden nu ook gezelschapsdieren.
‘Chinatown’ in Madrid
De wijk Usera in Madrid wordt vaak aangeduid als het “Chinatown van Madrid”. Deze onderging de afgelopen jaren een ingrijpende transformatie. Ooit een arbeidersbuurt is nu, mede dankzij de grote Chinese gemeenschap een levendige wijk geworden. Er zijn Chinese winkels, restaurants en festiviteiten. Usera staat bekend om zijn bruisende culturele leven en authentieke gastronomie. Daarnaast viert de wijk het Chinees Nieuwjaar met spectaculaire drakendansen, leeuwenparades, vechtkunstdemonstraties en diverse culturele evenementen.
Lees ook: Spaans vliegveld voor schijntje in handen van Chinezen