Noodtoestand wegens droogte afgekondigd in Catalonië

door admin
Noodtoestand wegens droogte afgekondigd in Catalonië

Deze in Spanje ongekende maatregel zal volgende week van kracht zijn en treft ongeveer 25.000 inwoners. De situatie benadrukt de problemen die voortkomen uit klimaatverandering. De maatregel gaat aanstaande maandag van kracht na publicatie in het Catalaanse officiële staatsblad Diario Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Volgens een bericht van ACA op X, voorheen Twitter, heeft “de directeur van de ACA, Samuel Reyes, aangekondigd dat de waterreservoirs van Fluvià Muga en Riudecanyes de noodtoestand ingaan vanwege het uitputten van hun reserves door het gebrek aan regenval in de afgelopen maanden.” Verder onthulde de Agència Catalana de l’Aigua tijdens een persconferentie dat “het Fluvià Muga waterreservoir zijn laagste niveau heeft bereikt sinds 2009. Het Riudecanyes reservoir staat momenteel op 6%.” De reservoirs in Girona zijn op basis van gegevens van embalses.net op dit moment gevuld tot slechts 26,87%, terwijl het gemiddelde van het afgelopen decennium rond deze tijd 75,95% bedraagt.

Bekijk ook: Drie Catalaanse stuwmeren te droog voor blusvliegtuigen

Landbouwirrigatie volledig verboden

Als gevolg van deze noodsituatie is landbouwirrigatie volledig verboden en wordt het huishoudelijk watergebruik beperkt tot 200 liter per dag per inwoner. Dat was 230 liter. De industriële consumptie van water wordt gereduceerd met 25%, dat was 15%. Hoewel er een startdatum voor deze maatregelen is, is er geen einddatum gegeven, omdat de weersvoorspellingen niet suggereren dat de situatie op korte termijn zal verbeteren. De waterbeperking geldt voor gemeentelijke diensten en niet direct voor huishoudelijk gebruik, maar ACA benadrukt wel het belang van verantwoord watergebruik.

Getroffen gemeenten in Alt Empordà

De getroffen gemeenten in Alt Empordà zijn onder andere Agullana, Armentera, Capmany en Espolla. De totale waterreserves in Catalonië staan momenteel op 27%. Door deze ernstige situatie voelde de Catalaanse regering zich genoodzaakt om deze impactvolle maatregel te nemen, ook om bewustwording te creëren over de klimaatcrisis.

Situatie zeer precair ondanks regenachtige juni

Het hele jaar door is er een gebrek aan regen geweest, en ondanks een regenachtigere juni is de situatie zowel in Catalonië als in heel Spanje precair. Het gemiddelde waterniveau van de reservoirs in het land is momenteel 42,16%, wat 16% lager is dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar rond deze tijd.

Lees ook: Het is lastig raften in opdrogende rivieren

Dit vind je misschien ook leuk