Opmerkelijk: Spaanse Michelin-restaurants weigeren vaker kinderen als de chef een man is

door Else BeekmanElse Beekman
sterrenrestaurant met kinderen

Een nieuw onderzoek naar de kindvriendelijkheid van Michelin-sterrenrestaurants in Spanje levert opmerkelijke resultaten op. Journalist Carlos G. Cano van Cadena SER nam contact op met 30 gerenommeerde restaurants met de vraag: ‘Zijn kinderen welkom?’ Het antwoord hing opvallend vaak af van het geslacht van de chef-kok.

Alle 13 door vrouwelijke chefs geleide restaurants accepteerden kinderen zonder voorwaarden. Bij door mannen geleide restaurants was de situatie totaal anders: slechts 46% stond kinderen toe, vaak onder strikte voorwaarden, terwijl 54% het meenemen van kinderen ontmoedigde of ronduit weigerde. De restaurants met een gemengd team zaten er tussenin.

Beroemde chefs reageren op kindertoegankelijkheid

Elena Arzak, de enige vrouwelijke chef in Spanje met drie Michelin-sterren, bevestigt dat in haar restaurant gezinnen met kinderen altijd welkom zijn. ‘Mijn vader deed dat al, en wij zetten die traditie voort.’ Slechts in enkele gevallen was er sprake van storend gedrag, maar ouders reageren volgens haar meestal heel correct.

Ook Fina Puigdevall, chef van het met twee sterren bekroonde Les Cols in Olot, benadrukt hoe belangrijk het is dat kinderen wennen aan uit eten gaan. ‘Anders leren ze het nooit. Ik ben er absoluut voor dat gezinnen met kinderen komen dineren.’ Haar restaurant biedt zelfs speciale kindvriendelijke gerechten aan.

Waarom mannen minder openstaan voor kinderen in hun restaurants

De opvallende verschillen in beleid roepen bij de journalist vragen op over de rol van gender in de topgastronomie. Maria Nicolau, chef en auteur van ‘Cocina o Barbarie’, suggereert dat veel mannelijke chefs zich zo intensief op hun carrière richten dat ze kinderen – hun eigen of die van gasten – als een last zien. ‘Ze worden zo geconditioneerd om te excelleren dat alles wat hun focus verstoort als storend wordt ervaren.’

Daarnaast blijkt uit cijfers van het Spaanse Instituut voor Statistiek (INE) dat 95% van de mensen die in 2023 hun werkuren verminderden om voor kinderen te zorgen, vrouwen waren. Dat wijst op een structurele ongelijkheid in zorgtaken, ook binnen de horeca.

Lees ook: Michelin Gids 2025: 36 nieuwe sterren voor Spaanse restaurants