Opnieuw grootschalige protesten in Madrid tegen amnestiewet

door admin
Opnieuw grootschalige protesten in Madrid tegen amnestiewet

Mensen uitten hun ongenoegen over de voorgestelde amnestiewet. De demonstratie was georganiseerd door ruim honderd burgerorganisaties. Het protest volgde op slechts een dag na de beëdiging van de socialistische leider Pedro Sánchez als premier van de regering, en richtte zich tegen de amnestie voor onafhankelijkheidspolitici en de pacten van de PSOE met Junts en ERC​​.

Diverse sprekers 

De manifestatie trok een indrukwekkende menigte. Zoals altijd was er wel een groot verschil in aantal deelnemers afhankelijk van wie dat getal communiceerde; volgens de organisatoren waren er bijna een miljoen deelnemers, terwijl de regering het aantal op 170.000 schatte.

Prominente figuren uit de Spaanse samenleving, waaronder de professor Félix Ovejero, de schrijvers Andrés Trapiello en Conchita Martín, en de filosoof Fernando Savater, spraken de menigte toe. De Plaza de Cibeles was gevuld met Spaanse vlaggen en slogans als “Sánchez, treed af” en “Spanje is niet te koop”. Deze demonstratie werd ondersteund door Alberto Núñez Feijóo, de voorzitter van de Partido Popular, en Santiago Abascal, de leider van Vox​​.

Vervolgacties 

Na het protest bij Cibeles trokken ongeveer 3.000 demonstranten naar het socialistische partijkantoor aan de calle Ferraz, roepend “Naar Moncloa, naar Moncloa”, verwijzend naar de zetel van de regering.

Deze recente golf van protesten kwam op gang na het bekend worden van het pact tussen de PSOE en Junts, inclusief de amnestie voor de betrokkenen bij het Catalaanse onafhankelijkheidsproces. Eerdere demonstraties, eveneens bij het PSOE-hoofdkantoor, gingen soms gepaard met gewelddadige incidenten. ç

Politieke leiders nemen stelling

Feijóo, van de Partido Popular, beschuldigde Sánchez ervan “muren op te werpen” in de Spaanse samenleving en het land te “vernederen”. Hij noemde de nieuwe legislatuur een “fraude” en een “leugen”.

Aan de andere kant hekelde Abascal, de leider van Vox, minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska als verantwoordelijk voor het geweld tijdens de protesten en beschuldigde hem van het criminaliseren van de demonstraties​​.

Een overweldigende ovatie viel de politicus Alejo Vidal-Quadras ten deel. Hersteld van het schot in zijn gezicht dat hij een week geleden kreeg, sprak hij vanaf het hoofdpodium de demonstranten toe: “Het sanchisme verandert de electorale tegenstander in een vijand die uit het systeem moet worden verdreven door de vernietiging van de fundamentele constitutionele consensus.”

Lees ook: Sánchez negeert protesten tegen amnestiewet

Dit vind je misschien ook leuk