Palma is daarmee de eerste Spaanse stad die een dergelijke maatregel neemt. Burgemeester Antoni Noguera geeft in de Spaanse pers aan dat de maatregel wordt ingesteld om de woningmarkt in de stad weer toegankelijk te maken voor inwoners. Mensen die in de stad werken konden de laatste jaren er niet meer wonen vanwege de hoge huren en omdat veel eigenaren hun woningen alleen nog maar verhuren voor korte termijn aan toeristen om zo meer te verdienen.
Uit een recent onderzoek van de gemeente blijkt dat de huurprijzen in de stad de laatste jaren tot 40% zijn gestegen. Volgens Noguera maakt dit de stad tot tweede duurste om te huren na Barcelona.
Bijna de helft van de vakantiewoningen werden minstens zes maanden bezet door toeristen. Dit had een groot effect op de markt voor lange termijn verhuur. In 2017 waren er 20.000 woningen die werden verhuurd aan toeristen terwijl ze daartoe geen vergunning hadden. Dit was een toename van 50% ten opzichte van 2015, terwijl er slechts 645 vergunningen voor zijn.
Het verbod sluit vrijstaande woningen en chalets uit, maar weer niet woningen in beschermde landelijke gebieden vlakbij het vliegveld en bij industrieterreinen. Naar verwachting zal de linkse gemeenteraad, samengesteld door de politieke partijen PSOE en MES (Podemos Mallorca) het nieuwe verbod donderdag goedkeuren.