Protesten verwacht tegen bezoek Milei aan ultra-rechtse bijeenkomst in Spanje

door admin
Milei Vox

Javier Milei, de president van Argentinië, arriveert vrijdag in Spanje voor zijn eerste officiële bezoek aan het land. De reis naar Madrid bevat een tussenstop op de luchthaven van Gran Canaria. Milei heeft geen ontmoetingen gepland met koning Felipe VI of andere regeringsfunctionarissen. Wel zal hij deelnemen aan de jaarlijkse conventie van Vox, een ultra-rechtse partij in Spanje.

Bij aankomst in Madrid zal Milei zijn boek El camino del libertario presenteren in het auditorium van de krant La Razón. Daar zullen prominente figuren uit de politiek, economie en cultuur bij aanwezig zijn. Op zaterdag zal hij een ontmoeting hebben met directeuren van Spaanse bedrijven. Hij wordt daarbij vergezeld door zijn staf, waaronder zijn zus Karina Milei en de Argentijnse ambassadeur in Spanje, Roberto Bosch Estévez.

Deelname aan de Europa Viva 24 conventie

Het hoogtepunt van Milei’s bezoek is zijn deelname aan de Europa Viva 24 conventie van de partij Vox op zondag. Hier zal hij een toespraak houden voor een internationaal gezelschap van ultra-rechtse leiders. Daaronder zijn Marine Le Pen uit Frankrijk, José Antonio Kast uit Chili en Mateusz Morawiecki uit Polen. Andere sprekers zijn onder meer de Israëlische minister Amichai Chikli en via videolink de Hongaarse premier Viktor Orbán en de Italiaanse premier Giorgia Meloni. Het evenement moet Santiago Abascal, de leider van Vox, ondersteunen in aanloop naar de Europese verkiezingen.

Diplomatiek incident

Milei’s bezoek komt na een diplomatiek incident waarbij de Spaanse minister van Transport, Óscar Puente, de Argentijnse president beschuldigde van drugsgebruik. Later gaf hij aan deze uitspraak te betreuren. Ondanks verontschuldigingen blijft de controverse smeulen.

Protesten

Dit weekend organiseren verschillende instellingen en organisaties protesten tegen de ultra-rechtse bijeenkomst. Op vrijdag, de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie, zullen activisten protesteren bij de Argentijnse ambassade. Dit protest vindt precies een week plaats nadat in een wijk in Buenos Aires drie lesbische vrouwen werden vermoord. Zaterdag vindt een grote demonstratie plaats in Callao onder het motto “La ultraderecha no es bienvenida” (ultrarechts is niet welkom). Plaza Madrid is de organisator hiervan. Deze beweging is zeer actief op sociale netwerken en de terugslag in de sociale rechten hekelt die de opkomst van het fascisme betekent voor de LGTBI+-gemeenschap en voor vrouwen. Zondag zal er een protest zijn in de Plaza de Colón, georganiseerd door feministische groepen die pleiten voor veilige en toegankelijke abortusrechten in de EU. Deze manifestaties zijn reacties op de toenemende aanwezigheid en invloed van ultra-rechtse bewegingen in Europa.

Dit vind je misschien ook leuk