Rambla in Barcelona krijgt grondige makeover

door admin
Rambla in Barcelona krijgt grondige makeover

De gemeenteraad van Barcelona heeft nu aangekondigd dat de werkzaamheden zullen worden versneld ten opzichte van de eerste plannen. De makeover van de Rambla zal nog worden afgerond binnen het huidige mandaat van burgemeester Jaume Collboni.

Projectdetails

Het doel van de herinrichting van de Rambla is om er een “comfortabelere, groenere, vriendelijkere en culturelere promenade van te maken met meer ruimte voor voetgangers”, aldus een verklaring van de gemeente tijdens een persconferentie.

Momenteel is men al bezig met de eerste fase van de werkzaamheden tussen het monument van Colón en Santa Madrona, die naar verwachting volgende zomer zal zijn voltooid.

Versneld tijdschema

De gemeenteraad is van plan het volledige renovatieproject in slechts drie jaar te voltooien, in plaats van de oorspronkelijk geplande zes jaar. Volgens het nieuwe tijdschema zullen de werkzaamheden beginnen in juni 2024 en worden afgerond in 2027. Dit is mogelijk door gelijktijdige werkzaamheden uit te voeren op de vier resterende delen van de Rambla: van Santa Madrona naar Arc del Teatre, van Arc del Teatre naar Liceu, van Liceu naar Portaferrissa, en van Portaferrissa naar Canaletes.

Verkeersbeperkingen en culturele activiteiten

Tijdens de renovatie zal er geen verkeer zijn in de richting van de zee; er zal slechts één rijstrook open zijn voor oplopend verkeer. Om de toename van bouwactiviteiten te compenseren, heeft de gemeente een cultureel actieplan opgesteld om het stadsdeel Ciutat Vella als cruciale as van de stad te behouden. Er komt een gezamenlijke agenda met de naam “Cultura Rambla” om het culturele programma op de Rambla en in de omliggende faciliteiten te bevorderen.

Volgens een artikel in de krant El Periodico uit 2007 ontving de Rambla toen al 78,1 miljoen bezoekers per jaar. Twee van de tien daarvan komen uit Barcelona. Acht van die tien komen van elders en de helft daarvan uit het buitenland.

Dit vind je misschien ook leuk