In die gemeente ligt Magaluf, de plaats die de minst gunstige reputatie heeft als het om dronken toerisme gaat. Jaarlijks komen hier tienduizenden jongeren uit landen als Engeland, Ierland, Nederland en Duitsland het einde van hun middelbare schooltijd vieren. Dat gaat gepaard met veel drinken en ongewenst gedrag dat daaruit voortvloeit. Denk aan vechtpartijen, vandalisme of balconing. Dat is de praktijd waarbij jongeren in hotels vanaf het balkon in het zwembad springen of via balkons naar andere kamers proberen te klimmen. Vaak loopt het slecht af. Jaarlijks komen er jongeren om.
Vóór de pandemie wilde de regering al paal en perk stellen aan dit soort excessen door horecagelegenheden strengere regels op te leggen. Dit jaar namen bars en clubs in Magaluf het heft in eigen hand en legden gasten kledingvoorschriften op en probeerden op andere manieren het gedrag van de veelal piepjonge toeristen te beïnvloeden.
Sinds de wet tegen dronken toerisme is ingevoerd heeft de gemeente waarin Magaluf ligt 34 dossiers geopend met betrekking tot ernstige en zeer ernstige overtredingen. Dat is nadat de Balearen hun eerste zomer op volle toeren hebben beleefd sinds het wetsdecreet werd goedgekeurd.
Het doel van deze verordening – die in januari 2020 van kracht is geworden – is om onbeleefd gedrag in de Mallorcaanse gebieden Magaluf (Calvià) en Playa de Palma en Sant Antoni (Ibiza) te beteugelen door onder meer het alcoholgebruik te beperken door sancties op te leggen voor ongecontroleerde verkoop in uitgaansgelegenheden of op de openbare weg. Ook werd reclame verboden die alcoholgebruik aanmoedigt, zoals aanbiedingen van ’twee drankjes halen, één betalen’ of een ‘happy hour’ met alle drankjes voor een vast laag bedrag in een bepaalde periode van de dag.
In een van de belangrijkste hotspots, Calvià (Mallorca) hebben van de 34 geopende tuchtprocedures dit seizoen er 11 geleid tot voorzorgsmaatregelen, met de sluiting van vestigingen tot gevolg. Hiervan zijn er 7 al opgeheven omdat de bedrijven de boetes hebben betaald.
De situatie is “veel verbeterd”
De loco-burgemeester Nati Francés, legde het op 1 december uit tijdens een bijeenkomst van het Calvià Tourism Forum. Hier waren zowel gemeenteambtenaren als oppositiepartijen, hotel- en zakenverenigingen en vakbonden bij aanwezig. Hij benadrukte dat dankzij het decreet en het werk van de lokale politie, de Guardia Civil en de activiteitencommissie “de situatie veel is verbeterd”.
Bekijk ook: Zo maakt Spanje korte metten met onopgevoede en dronken toeristen