Spaanse kroonprinses Leonor heeft zin in start militaire opleiding

door admin
Spaanse kroonprinses Leonor heeft zin in start militaire opleiding

Koning Felipe VI vierde woensdag dat de Prinses van Girona Foundation kon terugkeren naar de regio Girona, ondanks de “moeilijkheden”. Na vijf jaar afwezigheid vond de uitreiking van de prijzen van deze organisatie, voorgezeten door prinses Leonor, plaats in Caldes de Malavella, in de provincie Girona.

Dit gebeurde echter niet in de hoofdstad, waar het Koninklijk Huis nog steeds niet welkom is sinds Felipe VI persona non grata werd verklaard. Geen enkele instelling, gemeente, provincie of de regering stelt een locatie beschikbaar voor dit jaarlijkse evenement, dat de prestaties van jongeren op het gebied van wetenschap, kunst of bedrijfsleven erkent.

In 2018 vond het evenement plaats in Barcelona, maar dit jaar werd het georganiseerd in Caldes de Malavella (Girona). De ceremonie vond plaats in een privéhotel. De koning en koningin en hun dochters Leonor en Sofia waren aanwezig. “De ceremonie van de Prinses van Girona-prijzen is inderdaad een feest, een reden tot viering”, aldus het staatshoofd. “We vieren dat we het dit jaar vanuit Girona kunnen doen”, herhaalde hij.

Ook aanwezig waren de voorzitter van het Catalaanse parlement, Meritxell Batet, de minister van Transport, Raquel Sánchez, en de oppositieleider in Catalonië, Salvador Illa. De Catalaanse regering schitterde door afwezigheid.

Felipe VI benadrukte in zijn toespraak “stabiliteit” als “garantie voor de toekomst”. Op de dag dat de Europese justitie de parlementaire immuniteit van Carles Puigdemont, de voormalige president van Catalonië, introk, arriveerden de koning en koningin in Girona.

Girona weert het Koninklijk Huis sinds 2017, na de toespraak van het staatshoofd op 3 oktober 2017. Het onafhankelijkheidsgezinde kamp had opgeroepen tot boycot van het evenement, maar slaagde daar niet in. De daarop volgende demonstratie van nationalistische Catalanen bracht slechts zo’n vijfhonderd demonstranten op de been. Bij hun poging het hotel te bereiken werden zij tegengehouden door een uitgebreid politiedispositief. Onder de demonstranten waren de lijsttrekkers van ERC, Junts en CUP voor Girona.

“Belangrijk moment in mijn leven”

Prinses Leonor op haar beurt herhaalde dat ze blij is om in Girona te zijn en verklaarde dat ze er naar uitkijkt om haar nieuwe fase van militaire opleiding te beginnen nadat ze haar middelbare school heeft afgerond en bijna 18 jaar oud is. “Afgezien van mijn verantwoordelijkheid, ben ik blij omdat ik weet hoeveel waarde de Spanjaarden hechten aan onze strijdkrachten. Het is een zeer belangrijk moment in mijn leven en ik kijk er met veel enthousiasme naar uit”, verzekerde ze.

Opperbevelhebber van Spaanse strijdkrachten

Omdat prinses Leonor de eerste in lijn is van troonopvolging, zal ze op een dag opperbevelhebber van de Spaanse strijdkrachten zijn. Om zich voor te bereiden op deze taak is een driejarige militaire training nodig. “Na het voltooien van het secundair onderwijs is het noodzakelijk om na te denken over de volgende vormende fase van de prinses, rekening houdend met haar verantwoordelijkheden, eerst als erfgename van de kroon en later als toekomstige koningin van Spanje”, aldus het paleis in een verklaring.

Het Koningshuis voegde eraan toe: “De koning is, samen met de koningin, van mening dat de militaire training van de prinses van Asturië erg handig en waardevol is: het versterkt de capaciteiten voor dienstbaarheid en toewijding en vergemakkelijkt de vertegenwoordigingstaken die ze op zich zal moeten nemen.”

De prinses van Asturië begint haar opleiding aan de militaire academie van het leger in Zaragoza. Haar tweede jaar zal plaatsvinden aan de Naval Military School van Marín, en aan boord van het Juan Sebastián de Elcano Training Ship, en daarna zal het derde jaar aan de academie voor de Luchtmacht zijn. 

Dit vind je misschien ook leuk