Spaanse loterijen rond de feestdagen – El Gordo en El Niño

door admin
Spaanse loterijen rond de feestdagen - El Gordo en El Niño

Er zijn ook speciale loterijkantoren, waar je soms rijen ziet staan met wachtenden die hopen dat na het kopen van een lot het geluk met ze is. Maar wat zijn alle verschillende soorten loterijen er precies? Wanneer moet je loten kopen? En wanneer zijn de trekkingen?

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van de EuroMillions. Vroeger konden alleen Spaanse burgers een kaartje kopen. Maar tegenwoordig koop je loten voor deze loterij online.

Loterijen rond de feestdagen

Lotería de Navidad – El Gordo (de vette) – trekking op 22 december

De jaarlijkse kerstloterij van Spanje is vrij uniek. Deze heeft ’s werelds grootste prijzenpot met 2,4 miljard euro aan prijzen, waaronder een jackpot van 4 miljoeneuro! Voor de kleinere prijzen beginnen de kansen bij 1:10. De kans om de jackpot te winnen is echter 1:100.000. Bovendien winnen 9.999 tickets de minimumprijs van 200 euro per lot.

Deze loterij begon in 1812 en is meer dan zomaar een loterij. Het is theater en een evenement op zich. De jaarlijkse trekking vindt plaats in het Koninklijk Theater in Madrid.

Winnende nummers worden gezongen

De trekking neemt enkele uren in beslag. Elk winnend nummer wordt gezongen door het koor van de San Ildefonso-school. Deze traditie gaat al decennia terug. 

De meeste volwassen Spanjaarden kopen wel één lot voor dit evenement. Het is ook gebruikelijk om iemand een lot cadeau te doen. Het volledige evenement wordt live uitgezonden op de Spaanse nationale televisie RTV 1.

Loteria del Niño (de kleine) – Donderdag 6 januari

 Iets meer dan twee weken na El Gordo volgt de trekking van El Niño. Deze loterij heeft een prijzenpot van 700 miljoen euro. Er is een jackpot van 2 miljoen euro en de winkansen beginnen bij 1:3 tot 1:100.000 voor de jackpot. Bovendien winnen 29.999 tickets de minimumprijs van 200 euro per ticket.

De Loteria del Niño dankt zijn naam aan het kindje Jezus. Niño betekent in het Spaans ‘de kleine’ en wordt daarom gehouden op de dag van de Driekoningen die het einde markeert van de twaalfdaagse kerstvakantie.

De eerste Loteria del Nino vond plaats in 1941 en in 1966 werd het een onderdeel van de Loteria Nacional, de thuisbasis van de Spaanse favorieten Loteria de Navidad en La Primitiva. Van 1941 tot 1999 werden trekkingen gehouden op 5 januari, vanaf 2000 werd de trekkingsdatum verplaatst naar 6 januari.

 

Terugkerende loterijen

 

La Primitiva

 La Primitiva is ’s werelds oudste gevestigde loterij. Deze werd in 1763 opgericht als een manier om geld in te zamelen om ziekenhuizen en liefdadigheidsinstellingen mee te financieren zonder een nieuwe belasting te hoeven heffen op het Spaanse publiek. De loterij stond destijds bekend als de Lotería por Números. In 1812 werd de naam veranderd in La Primitiva. In 1862 werd de loterij echter bij koninklijk besluit afgeschaft en pas meer dan een eeuw later, in 1985, weer in ere hersteld.

De Spaanse Nationale Loterij besteedt ongeveer 70% van de inkomsten van de gekochte loten aan prijzen, terwijl de rest wordt bijgedragen aan goede doelen van de staat.

La Primitiva vindt twee keer per week plaats, elke donderdag en zaterdag. Om mee te doen moet je 6 nummers tussen 1-49 selecteren.

 

ONCE

 

Organización Nacional de Ciegos Españoles (de nationale organisatie voor Blinden in Spanje) is een Spaanse stichting opgericht op 13 december 1938 om fondsen te werven om diensten te verlenen aan blinden en slechtzienden.

Het traditionele product is het liefdadigheidslot dat bekend staat als de “Cupón”. De verkoop hiervan vormt de belangrijkste bron van inkomsten voor de organisatie. De trekking heeft verschillende loten voor verschillende dagen van de week en een speciaal voor het weekend. De loting wordt elke avond live uitgezonden op Spaanse tv-zenders.

 

BonoLoto

 

BonoLoto werd in 1988 opgericht om fans van Spaanse loterijen een goedkoop-effectieve speeloptie te geven. Daardoor zijn de prijzen ook kleiner. Er zijn elke dag trekkingen, behalve op zondag. Net als bij La Primitiva kies je 6 nummers van 1-49. In tegenstelling tot La Primitiva wordt de jackpot echter gewonnen als 6 nummers matchen. Een tweede prijs is er voor wie 5 matchende nummers plus het bonusnummer heeft. 

Dit vind je misschien ook leuk