Spaanse luchtvaartmaatschappij is meest punctuele maatschappij wereldwijd

door admin
Iberia, Spaanse luchtvaartmaatschappijen

In januari vielen drie Spaanse luchtvaartmaatschappijen op in de punctualiteitsranglijst van Cirium, het internationale platform voor luchtvaartgegevens, met een hoge OTP (on time performance). Iberia eindigde zelfs als eerste op de wereldranglijst.

De Spaanse luchtvaartmaatschappijen scoorden goed op de ranglijsten voor mondiale, Europese en lowcostairlines. Iberia presteerde goed op de (wereldwijde en Europese ranglijst. Haar lowcost-dochteronderneming Iberia Express (Europese ranglijst en lowcost-ranglijst) en prijsvechter Vueling (Europese en lowcost-ranglijst) scoorden ook goed.

Iberia op nummer een mondiale ranglijst

Iberia voerde zelfs de wereldwijde ranglijst van luchtvaartmaatschappijen aan voor punctualiteit in januari met een OTP van 87,29%. Dit betekent dat het percentage van de vluchten van de maatschappij binnen 15 minuten van de geplande tijd opsteeg of landde, meer dan 3 procent beter dan in december. Een opmerkelijke prestatie, volgens Cirium, gezien het feit dat de luchtvaartmaatschappij in januari ook te maken kreeg met operationele uitdagingen. Bijvoorbeeld de stakingen van het grondpersoneel. Met als gevolg ruim 400 geannuleerde vluchten. De stakingen troffen bijna 46.000 passagiers.

Drie Spaanse luchtvaartmaatschappijen in top vijf Europese ranglijst

De Europese regio noteerde een significante daling van 25% in het aantal geannuleerde vluchten in januari ten opzichte van december 2023. Veel maatschappijen die bovenaan de ranglijst staan, realiseerden verbeteringen in hun OTP-scores in de eerste maand van het jaar vergeleken met de laatste maand van vorig jaar. Wat een jaar was vol arbeidsonrust. Drie Spaanse luchtvaartmaatschappijen vormden de meerderheid van de Europese top 5. Een Griekse maatschappij eindigde als nummer een.

Met een verbetering van bijna 4 procent ten opzichte van de vorige maand nam het Spaanse Iberia Express de tweede plaats in met een OTP van 89,54%. Vueling nam de derde plaats in met een OTP van 87,36%. Iberia eindigde als vierde met een OTP van 87,29%, een stijging van bijna 3 procent ten opzichte van december.

Twee Spaanse maatschappijen in top vijf lowcostairlines

In januari bleef de Zuid-Afrikaanse lowcostcarrier Safair de categoriewinnaar van het jaarlijkse rapport van Cirium. Ook op deze ranglijst scoorde Iberia Express goed, met een tweede plaats en een OTP van 89,54%. Vueling eindigde, net als op de Europese ranglijst op de derde plaats. Hong Kong Express kwam binnen op de vierde plaats met een OTP van 84,66%, AirAsia kwam op de vijfde plaats met een OTP van 83,98%.

Dit vind je misschien ook leuk