Spaanse ouderen vanaf oktober weer gesubsidieerd op reis

door admin
Spaanse ouderen vanaf oktober weer gesubsidieerd op reis

Imserso, het Spaans Instituut voor ouderen en sociale diensten heeft weer toestemming om contracten af te sluiten voor de organisatie, het beheer en de uitvoering van het programma voor sociaal toerisme voor senioren gedurende het seizoen 2021/2022, met de mogelijkheid van verlenging. Dit heeft de Spaanse ministerraad op 22 juni besloten. 

Goed nieuws voor ouderen

Voor de directeur van het Imserso, Luis Barriga, is de reactivering van de reizen ‘het beste nieuws voor de ouderen, als een indicator van de hervatting van het dagelijks leven. Imserso zal in oktober de reizen voor ouderen hervatten, met inachtneming van gezondheidsmaatregelen’

De vooralsnog tijdelijke hervatting zal samenvallen met de gebruikelijke start van deze reizen, in oktober 2021. Er zullen maatregelen en protocollen voor bijvoorbeeld reiniging, desinfectie, toegangscontrole en capaciteit, worden opgenomen om COVID-besmetting tijdens vervoer, in accommodaties en bij activiteiten te voorkomen. De beslissingen en maatregelen van de gezondheidsautoriteiten zijn altijd en overal leidend. 

Op die manier, zo meldt het Ministerie van Sociale Rechten, is de traceerbaarheid van contacten in groepen reizigers gewaarborgd, en kunnen de volksgezondheidsautoriteiten onmiddellijk worden ingelicht in geval van een besmetting. Bovendien wordt bepaald dat gezondheidsmedewerkers toezicht moeten houden tijdens alle reizen. 

Terugbetaling van de reserveringskosten is gegarandeerd in geval van annulering om gezondheidsredenen vóór de aanvang van de reis, zowel voor de gebruikers als voor de begeleiders. De geraamde waarde van het programma voor de drie seizoenen bedraagt 739,4 miljoen euro (exclusief BTW), waarvan Imserso 23,85% voor zijn rekening neemt. 

Voor het programma 2021/2022 voor sociaal toerisme worden in eerste instantie 816.029 plaatsen gevraagd voor ruim 6 miljoen verblijven. De prijzen worden geïndexeerd met de gemiddelde stijging van de pensioenen (0,9%), aldus het ministerie.

Voorkeur van ouderen

Om tegemoet te komen aan de behoeften en voorkeuren van de representatieve organen van de ouderen, is het aantal plaatsen voor natuurtoerisme, stedentrips naar provinciale hoofdsteden en culturele reizen verhoogd van 123.950 tot 137.475. Ook worden meer reizen van 10 dagen of minder aangeboden, omdat de vraag hiernaar stijgt.

Minimum bedragen aanbesteding verhoogd

Om tegemoet te komen aan de eisen van hotels en reisbureaus zijn de minimumbedragen voor de berekening van de aanbesteding zijn verhoogd, meldt het ministerie. Hierdoor verbetert ook de duurzaamheidsindex van de faciliteiten voor bezetting in het hoogseizoen. Dit heeft positieve gevolgen voor ongeveer 350 hotelbedrijven, en zal naar schatting direct 12.000 en indirect 85.000 banen in stand houden. De ondernemingen die de gunning voor de opdracht binnenhalen, verbinden zich eraan dat voor elke 7.500 hotelovernachtingen per dag netto 1.000 werknemers zullen worden aangenomen of behouden.  

Thermale reizen

Op dezelfde wijze als het programma voor sociaal toerisme wordt uitgevoerd, wordt ook het programma voor thermale reizen opgestart en wordt de laatste hand gelegd aan de onderhandelingsprocedures met de thermale instellingen. Deze contracten zullen ‘met de hoogst mogelijke snelheid’ worden gesloten volgens Imserso.  

Dit vind je misschien ook leuk