Spanje activeert hitte waarschuwingssysteem

door admin
hitte waarschuwingssysteem

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Met de zomer voor de deur en verwachte (record)hoge temperaturen, heeft de Spaanse overheid haar strategie geactiveerd om de negatieve effecten van extreme hitte te voorkomen. Donderdag heeft het ministerie van Volksgezondheid het nationale hitteplan in werking gesteld. Dit omvat een waarschuwingssysteem voor preventieve maatregelen tegen de gezondheidseffecten van extreme hitte.

Dit plan blijft tot 30 september actief, met de mogelijkheid om het te verlengen tot 15 oktober indien nodig.

Nieuw: zone meteoalerta

Een belangrijke vernieuwing dit jaar is de introductie van de Zone Meteoalerta vanaf 3 juni. Dit is een referentiekaart voor waarschuwingen bij extreme hitte. Het belangrijkste doel is om de negatieve effecten van hitte te voorkomen en te verminderen. Vooral de meest kwetsbare groepen zoals ouderen, zwangere vrouwen, kinderen en chronisch zieken dienen hiermee beter beschermd te worden. Ook werknemers die buiten werken of zware inspanningen leveren vallen hieronder.

Preventieve maatregelen

Een van de prioriteiten van het plan is om zowel de gezondheidsautoriteiten als het publiek tijdig te waarschuwen voor mogelijke risicosituaties. Dit gebeurt met de voorspellingen van maximale temperaturen en risicowaarschuwingen die door de nationale meteorologische dienst (AEMET) worden verstrekt. Deze informatie wordt dagelijks doorgegeven aan de alle autonome gemeenschappen.

Lees ook: Tips om beter bestand te zijn tegen extreme hitte

Het plan definieert temperatuurgrenzen per gebied, zodat de relatie tussen hitte en sterfte kan worden gevolgd. Afhankelijk van de voorspellingen van AEMET stelt het ministerie van Volksgezondheid dagelijks een risiconiveau vast voor elk territoriaal gebied:

  • Niveau 0 (groen): geen risico
  • Niveau 1 (geel): laag risico
  • Niveau 2 (oranje): gemiddeld risico
  • Niveau 3 (rood): hoog risico

Nieuwe precisie in waarschuwingen

De Zone Meteoalerta, ontwikkeld door het Carlos III Gezondheidsinstituut in Madrid, introduceert een nauwkeurigere manier om hittewaarschuwingen uit te geven. Het systeem is opgesplitst in 50 provinciale hoofdsteden, twee autonome steden en 182 meteogezondheidszones. Dit maakt het mogelijk om vanaf 3 juni op elk gebied afgestemde waarschuwingen voor extreme hitte te geven.

Vooruitzichten voor de zomer

De hoogste temperatuurpieken worden verwacht in de Andalusische hoofdsteden, met temperaturen tot 41,4 graden in Córdoba; en in de regio Extremadura, waar temperaturen tot 40 graden in Badajoz kunnen oplopen. In contrast, in Asturië wordt een temperatuur van 26,4 graden al als risicovol beschouwd; en in de Galicische provincies Pontevedra en A Coruña zal de thermometer niet boven de 28,9 en 27,5 graden stijgen.

Adviezen voor hittegolven

De gezondheidsautoriteiten bevelen aan om bij hitte regelmatig water en andere hydraterende vloeistoffen te drinken, cafeïne, alcohol of zeer zoete dranken die dehydratie bevorderen te vermijden, en zoveel mogelijk schaduwrijke en koele plaatsen op te zoeken. Het ministerie adviseert ook om het rustig aan te doen, lichte, losse kleding te dragen die transpiratie mogelijk maakt en nooit iemand, vooral geen kinderen, ouderen of chronisch zieken, achter te laten in een geparkeerde auto.

Lees ook: Tips om goed te slapen tijdens een hittegolf

Dit vind je misschien ook leuk