Spanje internationaal voorop in strijd voor rechten LHBTIQ gemeenschap

door admin
Spanje internationaal voorop in strijd voor rechten LHBTIQ gemeenschap

Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken, Europese Unie en Samenwerking, José Manuel Albares, afgelopen vrijdag aangekondigd. Hoewel de minister geen verdere details heeft verstrekt, hebben diplomatieke bronnen uitgelegd dat de initiatief vergelijkbaar zal zijn met de wereldwijde alliantie die in 2017 is gelanceerd om de handel in instrumenten voor de uitvoering van de doodstraf en martelingen te verbieden. Dat initiatief werd gesteund door de EU, Mongolië en Argentinië.

Lees ook: Spanje keurt transwet en abortuswet goed

Dergelijke initiatieven worden doorgaans gesteund door meerdere landen of organisaties uit verschillende culturele gebieden. Ze omvatten een verbintenis om de doelstellingen van de alliantie op te nemen in de agenda voor buitenlandse betrekkingen.

Wereldwijde strijd tegen criminalisering

Bijna 70 landen wereldwijd straffen nog steeds consensuele homoseksuele relaties tussen volwassenen. Van deze bestraffen ongeveer 20 landen deze relaties met de doodstraf of levenslange gevangenisstraf.

In de afgelopen jaren is de homofobe wetgeving in landen als Oeganda strenger geworden, waar het promoten van homoseksualiteit bestraft wordt met 20 jaar gevangenisstraf. Maar het zijn niet alleen Afrikaanse of islamitische staten die dergelijke wetten handhaven. Rusland heeft de LHBTIQ-beweging als een “radicale organisatie” bestempeld, wat leidt tot de gevangenneming van haar activisten. Zelfs EU-landen zoals Hongarije en Polen zijn bekritiseerd vanwege hun homofobe wetgeving en het nemen van homofobe maatregelen.

Urgentie bij relaties met Gibraltar

Tijdens hetzelfde evenement, georganiseerd door het Nueva Economía-forum, drong minister Albares er ook bij het Verenigd Koninkrijk op aan om snel tot een akkoord te komen over de betrekkingen tussen Gibraltar en de EU na de voltooiing van de Brexit. Hij benadrukte dat beide landen “dichtbij” een akkoord zijn. Daar voegde hij aan toe: “Het moet snel gebeuren.” De minister van Buitenlandse Zaken wees erop dat de EU in juni verkiezingen houdt, wat de ontbinding van de huidige Europese Commissie met zich meebrengt, die het akkoord moet bereiken, en van het Europees Parlement, dat het moet ratificeren. Tegelijkertijd zal het Verenigd Koninkrijk ook dit jaar verkiezingen houden.

Lees ook: Haatmisdrijven tegen LHBTIQ Spanje en Europa bereikte ongekend hoogtepunt

Dit vind je misschien ook leuk