Spanje laat Deens schip met wapens voor Israël niet aanmeren in Cartagena

door admin
Cartagena

De Spaanse regering heeft besloten om het Deense schip ‘Marianne Danica’, dat explosieven vervoert naar Israël, niet toe te laten in de haven van Cartagena. Het schip zou bijna 30 ton aan explosieven van India naar de Israëlische havenstad Haifa vervoeren.

Het ministerie van Transport, onder leiding van Óscar Puente, en het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben samen besloten om het verzoek voor de tussenstop in Cartagena te weigeren. Dit gebeurde nadat bekend werd dat het schip militair materiaal aan boord heeft bestemd voor het Israëlische leger.

“De regering heeft de aanvraag voor doorgang in de haven van Cartagena door de ‘Marinne Danica’, een Deens schip, niet goedgekeurd. De lading van het schip, bestemd voor Israël, bestaat uit motoren voor militaire raketten”, aldus een verklaring van de regering.

Eerdere controverse rond ander schip

Deze beslissing volgt op een eerdere controverse rond een ander schip, de ‘Borkum’. Dit Duitse schip kreeg aanvankelijk toestemming om in de haven van Las Palmas bij te tanken en zou op 17 mei aanmeren in Cartagena. Mensenrechtenorganisaties beschuldigden het schip ervan wapens naar Israël te vervoeren. De Spaanse regering heeft echter bevestigd dat de bestemming van de ‘Borkum’ de Tsjechische Republiek is, met een tussenstop in Slovenië.

Besluit onder druk van linkse politieke partijen

De aankondiging van de regering komt na intense druk van politieke partijen zoals Sumar en Podemos. Ook verschillende mensenrechtenorganisaties protesteerden tegen de vermeende wapenleveringen aan Israël. De regering heeft echter duidelijk gemaakt dat de ‘Borkum’ alle nodige documentatie en vergunningen heeft om in Cartagena aan te meren.

Dit vind je misschien ook leuk