Spanje opnieuw prominent in wereldtop gastronomie

Presentatie van The World's 50 Best Restaurants in Turijn

door Else BeekmanElse Beekman
Spanje hoort opnieuw bij wereldtop gastronomie

Het Italiaanse Turijn veranderde donderdagavond even in het culinaire middelpunt van de wereld. De crème de la crème van de gastronomische wereldtop verzamelde zich daar voor een avond vol culinaire hoogstandjes, sterren en prijzen. In congrescentrum Lingotto Fiere vond de 23e editie plaats van The World’s 50 Best Restaurants.

Spanje bewees opnieuw dat het nog steeds tot de gastronomische wereldtop behoort. Niet geheel onverwacht, maar desalniettemin indrukwekkend, wist Spanje zijn sterke positie te behouden. Met maar liefst vier restaurants in de top 50, waarvan twee in de top tien, blijft het land goed vertegenwoordigt. De prestigieuze ranglijst, die al sinds 2002 jaarlijks wordt samengesteld door het Britse mediabedrijf William Reed, geldt als een van de meest invloedrijke en belangrijke in de wereld van haute cuisine.

Spanje nog stevig in wereldtop

De grote winnaar van dit jaar is restaurant Maido uit het Peruaanse Lima.  Het restaurant van chef-kok Mitsuharu Tsumura steeg dit jaar van de vijfde plaats naar nummer één. Spanje wist echter twee van zijn boegbeelden in de top tien te behouden.

Asador Etxebarri, het inmiddels wereldberoemde grillrestaurant van Bittor Arguinzoniz, ligt in het dorpje Axpe. Dit Baskische gehucht telt slechts driehonderd inwoners. Het restaurant staat al tien jaar in de top tien en behaalde dit jaar opnieuw de tweede plaats. Voor 280 euro krijg je er een menu waarin alles draait om één element: vuur. Elk gerecht, of het nu vis, vlees of groente is, wordt er bereid op een authentieke houtskoolgrill.

Op nummer vier staat opnieuw DiverXO van Dabiz Muñoz in Madrid. Muñoz werkt gestaag aan zijn XO-imperium, met meerdere horecazaken en creatieve concepten. Hij staat bekend om zijn extravagante stijl, uitgesproken smaakcombinaties en toegankelijke gerechten. Zelf proeven? Op de luchthaven van Madrid-Barajas vind je The Hungry Club, eveneens van zijn hand.

Meer Spaanse smaakmakers

Ook buiten de top tien is Spanje goed vertegenwoordigd. Op nummer 24 staat visrestaurant Elkano, uit het Baskische Getaria. Beroemd om zijn eenvoudige, maar tot in perfectie gegrilde vis. Op nummer 34 prijkt Enigma uit Barcelona. Een innovatief en zintuigprikkelend restaurant van Albert Adrià, de jongste van de beroemde Adrià-broers.

Niet langer op de lijst staat Disfrutar, het Catalaanse restaurant dat in 2024 nog de eerste plaats innam. Maar ook dat was geen verrassing: wie de eerste plek bereikt, schuift automatisch door naar de exclusieve Best of the Best-categorie en doet daarna niet meer mee aan de jaarlijkse ranking.

Spaans tintje

De avond had hoe dan ook onmiskenbaar een Spaans tintje. Grote namen als Ferran Adrià en Joan Roca maakten deel uit van de eregasten en reikten prijzen uit. De Catalaan Ferran Adrià verwierf in de jaren ’90 wereldfaam met het inmiddels gesloten maar legendarische restaurant El Bulli, dat hij samen met broer Albert runde in het kustplaatsje Roses. Joan Roca is de oudste van de drie bekende Roca-broers. Samen met broers Jordi en Josep runt hij het succesvolle familierestaurant El Celler de Can Roca in Girona. Ook al jarenlang een vaste waarde in de wereldtop. Eer genoeg voor Spanje dus, in tegenstelling tot Nederland, dat helemaal niet in de lijst voorkomt.

Bronnen: 20Minutos, Theworlds50best.com

Dit artikel werd vertaald en bewerkt door Saskia Plazier, stagiaire voor InSpanje.nl van ITV Hogeschool te Utrecht

Vijf jonge Spanjaarden in top 50 uitblinkers nieuwe culinaire generatie